İltihaplı Sivilce Neden Olur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
İltihaplı Sivilce Neden Olur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Bütün sivilce türleri ciltte bulunan gözeneklerin çok fazla yağ olması, ölen cilt hücrelerin veya bakterilerin tıkaması sonucu meydana gelir. İltihaplı olan sivilce bakteriyel enfeksiyon sonucu tıkanarak enfeksiyona dönüşür.
İltihaplı Sivilce Neden Olur ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Kullanılan yanlış makyaj malzemeleri, hormon değişikliği, genetik faktörler ve bazı kullanılan ilaçlar iltihaplı sivilce oluşumunu tetikler. Yapılacak tedaviler sivilcenin oluşum durumuna göre yapılır. Yani sivilcenin oluşum nedeni ve şiddet derecesine göre tedavi yapılır. Hafif derecede olan vakalar ise evde verilen ilaçlar ile tedavi edilir. İltihaplı sivilceler tedavi edilmez ise ciltte kalıcı yara izleri ve çukurluk bırakır. Bu nedenle iltihaplı sivilce neden olur ve tedavi yöntemleri nelerdir? Yazımızda bulacaksınız.
İltihaplı Sivilce Neden Olur?
Tıkanan gözenek cildin yüzeyine yakın ise, siyah veya beyaz renkte kafa oluşturup dışarı doğru şişer. Cildin üzerinde bulunan zararsız bakteriler tıkanmış olan gözenekleri enfekte eder ve iltihaplı sivilcenin oluşmasına neden olabilir. Herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen sivilce daha sonra bakterilerin teması nedeniyle iltihaplı sivilceye dönüşür. Sivilcenin oluşumuna neden olan faktörler şunlardır.
Testosteron: Ciltte bulunan yağ bezleri hormonlara karşı duyarlı olmakta, özelliklede ergenlik sivilcelerini bu dönemde artış gösteren testosteron hormonunun tetiklemesiyle oluştuğu düşünülmektedir. Hormon düzeyi artış gösterdiği zaman yağ bezleri çok fazla sebum üretir ve sivilce oluşumu başlar.
Genetik Nedenler: Eğer büyüklerin birinde ergenlik döneminde sivilce ortaya çıkmış ise, çocuklarda da sivilce görülme olasılığı artar.
Hormon Değişikliği: Kadınlarda adet dönemleri ile hamilelik dönemlerinde hormon seviyeleri oldukça fazla artış göstererek sivilcenin oluşumu başlar.
Bazı kozmetik Ürünler: Yanlış ve kalitesiz kozmetik ürün kullanımı sivilce oluşumuna neden olur.
Bazı İlaçlar: Bazı epilepsi ilaçları, lityum ve steroid ilaçlar sivilce oluşumunu tetikler.
- Sigara kullanımı
- Cildin tahriş olmasına neden olan sırt çantaları ve kıyafetler.
İltihaplı Sivilce Tedavisi
İltihaplı sivilceler tedavi edilmezse ilerleme gösterir ve kalıcı yara izleri bırakabilir. Bu nedenle acil olarak tedavi edilmesi gerekir. Doktorunuz reçeteli ilaç tedavisine geçmeden önce reçetesiz ilaç tedavisiyle sivilcenin yok olmasına başlar. Piyasada bulunan reçetesiz ürünler şunlardır.
Salisilik asit: Bu ilaç ölmüş olan cilt hücrelerini ve kalıntılarını gözeneklerden çıkarır. Diğer yandan bu salisilik iltihaplı sivilce lezyonlarının oluşumunu önler. Cildin her tarafında kullanılabilir.
Benzoil peroksit: Bu bileşen ise aknelere neden olan bakterilerle savaşarak cildi kurutup lekenin oluşumunu önler.
Reçeteli Olan Sivilce İlaçları
- Topikal retinoidler
- İzotretinoin
- Oral antibiyotikler
- Topikal antibiyotikler
- Hormon tedavisi
İltihaplı Sivilcenin Yok Edilmesi
Meydana gelen sivilceler hafif düzeyde ise evde uygulanacak basit yöntemler şunlardır. Sivilcenin olduğu bölgeyi günde iki defa soğuk su ve sabunla yıkayın. Yıkamış olduğunuz yeri kuruladıktan sonra yağsız nemlendirici kullanın. Gözeneklerin açılması için sivilceli yere 15 dakika kadar steril bezle kompres uygulayın. Makyaj yapmanız durumunda ise gözenekleri tıkamayan yağsız ürünler kullanın.