Gebelik

Gebelik Diyabeti Nedir ve Önlemenin Yolları Nelerdir?

Gebelik Diyabeti Nedir ve Önlemenin Yolları Nelerdir? Gebelik diyabeti, hamileliğin 5. ayından sonra ortaya çıkan ve doğum sonrasında şeker düzeyinin normalleşmesiyle tanımlanan bir durumdur. Bu durum, anne ve bebeğin sağlığını negatif yönde etkileyebilir.

Gebelik Diyabeti Nedir ve Önlemenin Yolları Nelerdir? Bizde bu yazımızda anne ve bebek arasında geçen yüksek şeker oranının bebek sağlığı üzerindeki etkilerini açıklayacağız. İsterseniz lafı daha fazla uzatmadan konuyu anlatmaya geçelim.

Gebelik Diyabeti Önlem Alınmazsa Ne Olur

Gebelik diyabeti, gebelik sırasında ortaya çıkan ve normal olmayan şeker seviyelerine denk gelen bir durumdur. Bu durum, gebelik sırasında vücutta meydana gelen hormonal değişimlerin sonucunda ortaya çıkan bir metabolik bozukluktur. Gebelik diyabeti, insülin direncine neden olur ve bu da vücuttaki glikozun (şeker) doğal olarak kullanılmasını veya depolanmasını engelleyebilir. Bu durum, anne ve bebek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Gebelik Diyabeti Nedir ve Önlemenin Yolları Nelerdir
Gebelik Diyabeti Nedir ve Önlemenin Yolları Nelerdir

Gebelik diyabeti, doğumdan sonra şeker seviyeleri normale döner ve genellikle tedavi edilmez. Ancak, gebelik diyabeti geçirmiş olan kadınların, daha sonra tip 2 diyabet riski taşıdığı için takip edilmeleri önerilir. Gebelik diyabeti, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile önlenebilir veya tedavi edilebilir. Eğer gebelik sırasında şeker seviyelerinin yüksek olduğu tespit edilirse, doktor tarafından yapılan tedaviler ve takip muayeneleri ile kontrol altına alınabilir.

Uzmanlar, gebelik döneminde ortaya çıkan diyabetin anne sağlığı için çok kötü olduğunu söyledi. Uzmanlar bu etkiler şu şekilde sıralıyorlar:

  • Büyük bebek doğumlarına bağlı derin doğum yaralanmaları
  • Erken doğumlar
  • Yüksek tansiyon
  • Sezaryen doğumlar
  • İdrar yolu ve vajinal enfeksiyonlar
  • İleride kalıcı şeker hastalığı

Gebelik Diyabeti En Çok Bebeği Etkiler

Doktorlar, gebelik sırasında ortaya çıkan şekerin en çok bebek sağlığını etkilediğini açıkladı. İri bebek doğumuna bağlı yaralanmalar, kalp hastalığı, anne karnında ani ölüm, doğum sonrası solunum sıkıntısı, şeker düşüklüğü, uzayan yenidoğan sarılığı gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabildiğini vurguladı.

Gebelikte Kimlerin Şeker Riski Vardır

Gebelik sırasında şeker riski altında olanlar arasında, şeker hastası olan birinci derece yakınlar, daha önce gebelik diyabeti geçirmiş kişiler, 35 yaş ve üzeri gebeler, gebelik öncesi kilolu olanlar ve gebeyken fazla kilo alanlar, daha önce iri bebek doğuranlar, mevcut gebelikte bebek kilosu ve suyu fazla olanlar, daha önce sebepsiz ölü doğum yapanlar ve anomalili düşük yapanlar, şekeri yükselten ilaç kullananlar ve sık idrar yolu ve vajinal enfeksiyon geçirenler yer almaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu