Acı Biber Yemenin Sağlığa Etkileri Nelerdir?
Acı Biber Yemenin Sağlığa Etkileri Nelerdir? Acı yeme alışkanlığı Akdeniz ülkelerinde son derece yaygın bir alışkanlıktır. Bilimsel araştırmalar bu alışkanlığın vücutta noradrenalin hormonlarının salgılanmasını sonucunda sinirlilik haline sebep olduğunu kanısına varmıştır.
Acı Biber Yemenin Sağlığa Etkileri Nelerdir? Akdeniz ve Latin Amerikalıların bu nedenle asabi olduğu söylenir. Acı biber yemenin sağlığa etkisi konusunda birçok araştırma yapılmıştır. Peki acı biber yemenin sağlık üzerindeki etkileri nelerdir? İşte detaylar..
Acı Biber Yemenin Sağlığa Etkileri
Reflüsü olan kişiler haricinde acı biber yemek mideye zarar vermez. Soğan ve sarımsak acı bibere oranla çiğ tüketildiğinde mideyi daha çok rahatsız eder. Yapılan araştırmalarda acı kırmızıbiberde bulunan alkaloit maddesinin kanserli hücrelere saldırıp yok ettiği bunun yanı sıra sağlıklı hücrelere dokunmadığı görülmüştür. Farklı birçok hastalık sonucu ortaya çıkan ağrıların dindirilmesinde acı biber kullanımı etkin bir yöntemdir.
Örneğin; şeker hastalığına bağlı sinirsel ağrılar, ameliyat sonrasında ortaya çıkan bölgesel ağrılar acı yemek sayesinde salınan endorfin mutluluk hormonu ile kişinin iyileşmesini sağlar. Acı biber ayrıca vitaminler, potasyum ve kalsiyum açısından çok zengindir. Kan dolaşımını hızlandırır, kandaki toksinleri temizler. Kan basıncını dengede tuttuğundan hipertansiyon hastalarında kullanılması önerilir. Enfeksiyonlardan korur. Acının zayıflatıcı etkisi de göz ardı edilemez. Acıyı düzenli yiyen kişiler de bağırsaklar ve sindirim sistemi hızlı çalışır. C vitamini deposudur. Kış aylarında gripten koruyucudur.
Acı Biber Yemenin Sağlığa Zararları
Acı yemek ülsere neden olmaz ama hâlihazırda ülseri olan kişilere dokunabilir. Hemoroit hastalarında sıkıntılı olabilir. Acı biberi çiğ yemek kızartarak yemekten çok daha faydalıdır. Kızartıldığında içerdiği B, C ve K vitaminleri ölür.