Duygusal Yeme Alışkanlığından Kurtulmanın Yolları
Duygusal Yeme Alışkanlığından Kurtulmanın Yolları Nelerdir? Aç olmadığınız halde sürekli bir şeyler yeme isteği oluyorsa duygusal yemek alışkanlığı demektir. Böyle zamanlarda bunun fazla kiloya dönüşmemesi için dur demeniz gerekmektedir. Nasıl mı? İşte yazımızda..
Duygusal Yeme Alışkanlığından Kurtulmanın Yolları Nelerdir? Duygusal yeme alışkanlığı günümüzde birçok kişinin yaşadığı bir durumdur ve açlık gidermekten ziyade farklı ihtiyaçları gidermeyi hedeflediğinden zarar vermektedir. Peki bu durumdan kurtulmanın yolları nelerdir?
Duygusal Yeme Kaynakları
Duygusal yemek yeme özellikle stresli ve üzüntülü dönem geçiren kişilerin sık yaşadığı bir durumdur. Yeni yemek yediğiniz ya da aç hissetmediğiniz halde stres gidermek için yemeğe yöneliyorsanız bu duygusal bir yemedir. Bunun devamında fazla ve gereksiz kilolar gelecektir.
Günümüzde obezite sorunlarının en temel kaynağında duygusal yeme alışkanlığı olduğunu unutmamak gerekir. Genellikle bu kişiler kendilerini yemek yiyerek daha değerli hissetme çabasına girmektedir. Bazen de kısa süreli hazlarla diğer ciddi duygusal sorunların kapatılacağı beklenir. Oysa bu davranış daha da çıkmaza götüren bir durumdur. Kısır döngü olmaması için erken önlem almak önemli bir konudur.
Ruhsal Tatmin Bedene De Yansıyor
Psikolojinin yeme alışkanlıklarına etkisi konusunda açıklama yapan uzmanlar ruhsal durumla fiziksel görüntü arasında bağlantı olduğunu belirtiyor. Ruhsal açıdan bir kişi ne kadar tatmin duygusu yaşıyorsa bunu dışarıdan bir besin ya da başka bir şeyle kapatma ihtiyacı hissetmiyor. Diğer yandan ruhsal tatminsizlik beraberinde tatmini en kolay yoldan sağlayan yüksek kalorili, hamurlu, tatlı yiyeceklerle bunu kapatmayı getiriyor. Bu şekilde beslenme beraberinde obeziteyi de tetikliyor ve ruhsal açıdan mutluluk hormonu da azalıyor. Seratonin hormonunda azalma da depresyon nedeni oluyor.
Duygusal Yemeden Kurtulma Yolları
Duygusal yemeden kurtulma yolları temelinde suçluluk duygusunu giderme ile çözülebiliyor. Yani bir kişi stres altındayken bunun nedenini kendisi olarak görebiliyor ve bunu çözmek birkaç davranışı da değiştirmeyi gerektiriyor. Öncelikle strese neden olan kaynakları tamamen ortadan kaldırmak gerekmekte. Bunun için de düşünen tarzınızda değişiklik yapmak önem kazanıyor. Çözümü hemen bulmasanız da buna odaklanmak bile önemli bir adım şeklinde değerlendirilmelidir. Ayrıca en önemli aşama, yiyeceğe yönelmek yerine bir etkinlikle bunu değiştirmek önem kazanır. Alternatif olarak sağlıklı atıştırmalıklar da hazırlanabilir. Ayrıca beslenmede öğün atlanmamalıdır. Yemekler uzun çiğnenmelidir.