Sağlık

Kalp Krizi Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Kalp Krizi Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Günlük yaşamda insanlar arasında sıklıkla görülen kalp krizi rahatsızlığı çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelmektedir.

Kalp Krizi, Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir? Kalp krizi esnasında kalbin beslenmesini sağlayan damarlarda kan akımı azalmakta ya da kesilmekte ve kalp damarları pıhtı ile tıkanarak kriz gerçekleşmektedir. Bu esnasında yeterli oksijen alınamadığından dolayı kalp fonksiyonlarını yerine getiremez hale gelmektedir. Dolayısıyla sürenin uzaması hasta açısından dezavantaj olmakta ve kalp fonksiyonları işlevini kalıcı olarak yitirmektedir. Bu sırada yaşanan can kayıplarının en önemli nedeni kalbin yeterli enerjiyi alamaması sonucunda ritminin bozulmasıdır.

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

Kalp krizi belirtileri arasında en çok bilineni göğüs bölgesinde ağrıdır. Göğsün orta kısmında baskı şeklinde hissedilen bu ağrı omuz, sırt, karın ve boyun bölgesine doğru yayılmaktadır. Buna ek olarak hastalarda hafif terleme ve kusma gibi belirtiler de görülmektedir. Aynı zamanda çok çabuk yorulma, bayılma ve baş dönmesi de ortaya çıkmaktadır.

Kalp Krizi Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir
Kalp Krizi Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir

Kalp Krizinin Nedenleri

Kalp krizine yol açan faktörler içerisinde yüksek tansiyon, diyabet, şeker, sigara kullanımı, kolesterol ve aşırı kilo gibi nedenler gelmektedir. Genel olarak diyabetli olan kişilerde ağrı ortaya çıkmamaktadır. Yanlış beslenme de kalp krizini tetikleyici etkiye sahiptir. Ancak yaşam alışkanlıkları üzerinde alınabilecek önlemlerle kalp krizine yakalanma riski yüzde seksen civarında azalabilmektedir. Romatizmal hastalıklar, böbrek yetmezliği, gut hastalığı, aşırı alkol tüketimi, doğum kontrol hapları, bazı ağrı kesiciler ve menopoz sonrası kullanılan hormon ilaçları da kalp krizi riskini artırmaktadır.

Kalp Krizi Anında Ne Yapılmalıdır?

Kalp krizi geçirildiği fark edildiğinde öncelikle kişi bayılma ve düşme ihtimaline karşı kendini güvenli bir konuma almalıdır. Daha sonra yakınınızda biri varsa size yardım etmesini isteyin ve 112 acil hattını arayın. Eğer mümkün ise bir tane aspirin içilmelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu