Sağlık

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir? Yer elması mutfağımızda çeşitli şekillerde kullanılabilecek oldukça zengin bir sebzedir. Zeytinyağlı olarak tüketilebileceği gibi salataya da konabilir. Yer elmasını çiğ olarak tüketmeyi de tercih edebiliriz. Peki yer elmasının faydaları neler biliyor musunuz? İşte yer elmasının bilinmeyen mucizevi faydaları..

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir? Yer elması, adından da anlaşılacağı gibi toprağın altında yetişir. Toplanması ise 40-50 hafta gibi uzun bir sürede gerçekleşir. Patatese benzer şekilde yetiştirilen yer elmasının tadını enginara benzetebiliriz. Bunun sebebi ise içerisinde barındırdığı “inülin” adı verilen bir maddedir.

Yer Elmasının Faydaları

Enginar, soğan, sarımsak gibi gıdalarda da olan bu madde bağırsaklara iyi gelir ve kolon kanseri riskini azaltır. En sık yapılan hata insülin ile karıştırmaktır. Bu iki maddenin içeriği birbirinden oldukça farklıdır. Yer elmasının kalorisinin çok düşük olması onu diyetlerde kullanılabilecek güzel bir besin yapar. Lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle metabolizmayı hızlandırır ve daha uzun süre açlık hissetmemeyi sağlar.  Aynı zamanda şeker hastaları için tavsiye edilir. Çünkü içerisinde nişasta barındırmaz ve şeker dengesinin sağlanmasına yardımcı olur.

Yer Elmasının Faydaları Nelerdir
Yer Elmasının Faydaları Nelerdir

Yer elması birçok şeye faydalıdır. Bunların başında besleyici bir yiyecek olması gelir. 100 gram yer elması tüketen kişi potasyum ihtiyacının 450 mg’mını, demir ihtiyacının 3-4mg’mını karşılar. Böylece kansızlık (anemi) şikayeti olan kişilere doğal birer demir takviyesidir. İçerdiği fosfor minareleri ile kemiklerimizin güçlendirir ve güçlü kalmaya devam etmesini sağlar. Özellikle yaşlı insanlar ve kemik gelişimini tamamlamamış çocuklar için faydalı bir özelliktir. Yer elmasının faydaları bunlarla da bitmez. İçerisinde bulunan C ve B vitaminleri sayesinde daha parlak bir cilt, daha sağlıklı gözler ve saçlar arzulayanlar için vazgeçilmez bir sebzedir. En önemli özelliklerinden bir tanesi ise yeni doğum yapmış annelere sağladığı faydadır. Anne sütünü arttırmaya yarayan en sağlıklı takviyelerden biridir. Bir diğer özelliği ise böbrek ve idrara çıkma sorunu yaşayan insanlar için böbreklerin düzenli çalışmasını sağlayarak bu rahatsızlıkların ortadan kalkmasına yardımcı olmasıdır. Haftada en az bir kez yer elması tüketerek hem daha sağlıklı hem de daha canlı hissedebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu