Masalların Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkileri
Masalların Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Masallar; büyük küçük herkes tarafından sevilir. Masal kahramanları gerçeküstü özellikleri ve güçleri ile hayal gücünü zorlamaktadır. Her masalda bizlere renkli bir dünya sunulurken, umut verici mutlu sonlarla bin bir çeşit gizemli dünyanın kapıları açılır.
Masalların Çocuk Gelişimi Üzerindeki Etkileri Nelerdir? Masallar sadece çocukların değil yetişkinlerin de keyifle dâhil olarak etkilendiği sihirli bir dünyadır. Her yaştan insanı bu denli etkileyen masalların çoğunluğu anonim olmakla birlikte her ülkenin yöresel dilden dile dolaşan masalları çocukların dünyasını renklendirmektedir. Ülkemizde bin bir gece masalları tarihin derinliklerinden günümüze dek ulaşmıştır. Halk arasında dilden dile dolaşan ve yaşama heyecan katan masalların günümüze dek gelmesi de insanlara verdiği keyif ve umudun verdiği etkiden dolayıdır. Masalların çocuk gelişimi açısından faydaları çoktur. Masalların mental ve duygusal etkileri yadsınamayacak ölçüde büyüktür. Lakin çocuklara anlatılacak masalların ya da okunacak masal kitaplarının seçiminde belli hususlara dikkat edilmelidir.
Masalların Faydaları
- Masallar gerçeküstü karakterleri ile dikkat çekicidir. Özellikle çocukların dikkatini toplamak amaçlanıyorsa masal iyi bir tercihtir.
- Masal anlatılarak büyüyen çocukların kelime dağarcığı daha geniştir.
- Masallarda belirli bir olay örgüsü hâkimdir. Bu nedenle masallar çocuklarda olay sıralaması öğrenme ve sebep- sonuç ilişkisi kurma becerisi geliştirir.
- Masallar genellikle mutlu sonla biter ve iyilik her zaman kötülüğe galip gelir. Bu durum çocuklarda mutluluk ve umut duygularının yerleşmesine katkı sağlar.
- Masallarda yaşanan gizemli olaylar dikkat çekicidir, hem özel hayatta hem de okul hayatında masalların çocuklar üzerindeki etkisi büyüktür.
- Masallar özenle seçildiğinde faydalı bir öğrenme aracıdır.
- Masallar renkli bir dünya sunar ve çocuklarının yaratıcılığının gelişimine katkı sağlar.
- Masallar çocukların hayal gücünü geliştirir.
- Masal dinlemek çocukların mutlu olmasını sağlar.
Masal Seçilirken Nelere Dikkat Edilmeli
- Çocuklara okunacak masal önceden ebeveyn veya öğretmen tarafından okunmalıdır. İçinde aşırı korku öğeleri barındıran masalların çocuklarda korku ve kaygı gelişimi oluşturmaması açısından ön inceleme yapılması önemlidir.
- Seçilecek masalların görsel açıdan zenginliğine özen gösterilmelidir. Masal, kitaptan okunacaksa görsellerin renklerinin ve görünüşünün ilgi çekici olmasına dikkat edilmelidir.
- Masalların içeriğinde gerçeküstü karakterler olduğu kadar normal hayattan da izler taşımalıdır. Böylelikle çocuğun masalla kendini özdeşleştirmesi de kolaylaşır.
- Masallarda değerlere özgü olay örnekleri veya mesajlar bulunmalıdır. Yardımlaşma, paylaşma, sevgi ve cesaret gibi davranışların masallarla öğrenilebildiği ve olumlu davranış geliştirme konusunda etkili olduğu bilinmektedir.
- Masallarda birinin ölümüne sebep olma, intihar vs. kavramların olmamasına dikkat edilmelidir. Bu durum çocukları psikolojik olarak etkilemektedir.