Anne-Bebek

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar, Zorlukları Nelerdir?

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar, Zorlukları Nelerdir? Genel olarak çocuklar ilk kelimelerini 10-14 ay arasında söylemeye başlarlar. Ancak bu dönemlerde çocuklar arasında çeşitli farklılıklar olabilmektedir.

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar, Zorlukları Nelerdir? Dil gelişimi becerilerinde yaşıtlarından geride kalan çocukların ebeveynleri, kontrol amacıyla çocuk doktorlarına danışmalı ve endişelerini dile getirmelidir. Çocuğun dil gelişimine nasıl katkıda bulunabilecekleri konusunda destek almaları önerilir.

Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar, Zorlukları Nelerdir
Bebekler Ne Zaman Konuşmaya Başlar, Zorlukları Nelerdir

Çocuklarda Konuşma Ne Zaman Başlar

Pek çok çocuk ilk kelimesini 10-14 ay arasında söyler. 15 aylık çocuklar vücutlarının bazı bölgelerini isimleriyle gösterebilirler. Genellikle tanıdık nesnelerin adlarının öğrenilmesi 12-18 ay arasında gerçekleşir. 18 aylık çocukların kelime dağarcığı en az 10 kelimeden oluşur. Genelde çocuklar 2 yaşına geldiklerinde pek çok kelimeyi anlamı ile bilir ve kullanırlar. 2 yaşındaki çocuklar isimleri de öğrenirler ve 2 kelimelik cümleler kurarak soru sorabilir veya istekte bulunabilirler.

Çocukların 10 ila 14 aylıkken konuşmaya başlaması normaldir. Ancak bazı çocuklar bundan daha erken veya daha geç konuşmaya başlayabilir. Ebeveynler çocuklarının dil gelişiminden endişe duyuyorlarsa, çocuk doktorlarına danışmaları uygun olur. Ebeveynlerin çocuklarının dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilecekleri, onlarla sık sık konuşmak, onlara kitap okumak ve onlarla şarkı söylemek gibi birçok yol vardır. Sabır ve destekle çoğu çocuk güçlü dil becerileri geliştirecektir.

Dil gelişiminde en önemli faktör çocuğun büyüdüğü ortamdır. Anne karnından itibaren çevresindeki sesleri ve konuşmaları duyan ve beyninin en hızlı geliştiği ilk yıllarında zengin bir dil ortamına maruz kalan bebek, dil becerilerini daha hızlı ve kolay geliştirecektir. Çocuklarda konuşma ne zaman başlar? Bebeğin 6 aylıktan itibaren sık sık konuşulması, kitap okunması, farklı ses ve kelimelere maruz kalması çok önemlidir.

Çocuk konuşma çağına gelmesine rağmen konuşmaya başlamamışsa, dil gelişimi akranlarından geri kalmışsa, işaretlerle ya da tek sözcüklerle ikili iletişim sağlamanın ötesine geçememişse konuşma olabileceği düşünülmelidir. Bu durumda doğru tanı ve uygun tedaviyi alabilmek için en kısa sürede bir çocuk doktoruna veya çocuk gelişimi uzmanına başvurmak önemlidir. Çocuğun durumunun kötüleşmemesi ve dil gelişimi açısından akranlarına yetişebilmesi için erken teşhis ve müdahale çok önemlidir.

Bir çocuğun konuşma gecikmesi yaşamasının birçok farklı nedeni vardır. Konuşma gecikmesi, yarık damak veya işitme kaybı gibi fiziksel bir sorundan veya otizm veya beyin felci gibi nörolojik bir sorundan kaynaklanabilir. Çocuğun ana dilini kimsenin konuşmadığı bir evde büyümüş olmak gibi çevresel faktörler veya kaygı veya depresyon gibi psikolojik faktörler de konuşma gecikmelerine neden olabilir. Konuşma gecikmesinin en yaygın nedeni bilinmemektedir.

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu