Bebeklerin Yaramazlık Yapma Nedenleri Nelerdir?
Bebeklerin Yaramazlık Yapma Nedenleri Nelerdir? Çocuklar gördüklerini taklit ederek öğrenirler. Bizde bu yazımızda konuyla ilgili merak edilen detayları sizler için ele aldık.
Bebeklerin Yaramazlık Yapma Nedenleri Nelerdir? Ebeveynleri veya diğer yetişkinler gibi çevrelerindeki insanlar saldırgan davranırsa veya küfürlü bir dil kullanırsa, aynısını yapmaları muhtemeldir.
Bebeklerin yaramazlık yapma nedenleri nelerdir denildiği zaman ortaya şunlar çıkmaktadır:
Dikkat eksikliği: Çocuklar, ebeveynlerinden yeterince ilgi görmediklerini hissederlerse, dikkat çekmek için yaramazlık yapmaya başlayabilirler.
Sıkıntı: Çocuklar sıkılırsa, yapacak bir şeyleri olsun diye yaramazlık yapmaya başlayabilirler.
Kızgınlık veya Engellenme: Çocuklar kızgın veya hüsrana uğramışsa, saldırabilir ve yaramazlık yapabilirler.
Stresle baş edememe: Çocuklar çok fazla stres altındaysa sağlıklı bir şekilde baş edemeyebilir ve yaramazlık yapmaya başlayabilir.
Sevgi ve ilgi aramak: Bazen çocuklar sevgi ve ilgi bekledikleri için yaramazlık yaparlar. Ebeveynlerinden yeterince sevgi ve ilgi görmediklerini hissedebilirler ve bunu elde etmek için harekete geçebilirler.
Genetik: Bazı çocuklar genetik nedeniyle uygunsuz davranışlara daha yatkın olabilir. Ebeveynleri veya büyükanne ve büyükbabaları yaramazlıkla biliniyorsa, onların da aynı şeyi yapma olasılığı daha yüksek olabilir.
Beyin kimyası: Bazı çocukların beyin kimyasında, yanlış davranışlara yol açabilecek bir dengesizlik olabilir.
Tıbbi durumlar: Otizm gibi çocuklarda uygunsuz davranışlara yol açabilecek bazı tıbbi durumlar vardır.
Dış etkenler: Yoksulluk, istismar, ihmal, şiddete tanık olma gibi çocuklarda istenmeyen davranışlara yol açabilecek bazı dış etkenler vardır.
Dikkat Eksikliği: Çocukların ilgiye ve sevgiye ihtiyacı vardır. Ebeveynlerin her zaman çocuklarıyla birlikte olmaları mümkün olmasa da her gün onlara kaliteli zaman ayırmaları gerekir. Bir çocuk anne babasından yeterince ilgi görmediğini hissederse, onların ilgisini çekmek için yaramazlık yapmaya başlayabilir.
Tutarsız Ebeveynlik
Tutarsız ebeveynlik: Ebeveynlerin ebeveynliklerinde tutarlı olmaları gerekir. Aksi takdirde, çocuklar, yalnızca bir ebeveyn varken yaptıklarında belirli davranışlardan paçayı sıyırabileceklerini çabucak öğreneceklerdir. Bir çocuk iyi gelişmiş sosyal becerilere sahip değilse, akranlarına uyum sağlama girişiminde bulunabilir. Bu, agresif veya yıkıcı davranışlarda kendini gösterebilir.
Bir çocuk sıkılırsa, yapacak bir şey bulmak için yaramazlık yapmaya başlayabilir. Bu, özellikle hayatında bir yapı veya rutin yoksa doğrudur. Kendine güveni olmayan bir çocuk, başkalarından dikkat ve onay alma girişiminde bulunabilir. Bir çocuğun açlık, susuzluk, yorgunluk veya rahatsızlık gibi karşılanmamış ihtiyaçları varsa, rahatlamak için yaramazlık yapmaya başlayabilir.
Bir çocuğun DEHB, OKB, kaygı veya depresyon gibi bir akıl sağlığı sorunu varsa, bozukluğun bir sonucu olarak hareket edebilir. Kötü beslenme, çocuklarda hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi sorunlara da yol açabilir. Örneğin şeker oranı yüksek bir diyet bu sorunlara yol açabilir. Çocukların çok fazla uykuya ihtiyacı vardır. Yeterince uyumadıklarında sinirli olurlar ve konsantre olmakta zorlanırlar. Bu yanlış davranışlara yol açabilir.