Teknoloji

Drone Nedir, Drone Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Drone Nedir, Drone Teknolojisi Nasıl Çalışır? Son birkaç sene içinde, drone’lar hükümetlerin ve bazı işletmelerin gözdesi olmayı başardı. Bazı endüstrilerde canlanmayı sağladı.

Drone Nedir, Drone Teknolojisi Nasıl Çalışır? Drone, sensörler ve GPS ile beraber çalışan insansız hava aracı olarak karşımıza çıkar. Sahip olduğu sistem sayesinde otonom olarak ve uzaktan kontrol edilerek uçmaktadır. Günümüzde drone’lar; tarım alanında, havacılık alanında, video kayıtları, arama kurtarma, eğlence, trafik izleme gibi amaçlar için kullanılmaktadır.

Drone’lar, tablet veya akıllı telefonlar yardımıyla programlanıp koordinatlar şeklinde izleye bilmekte ve belirlenen rotaya göre otomatik uçuşa sahiptir. Diğer yandan akıllı cihazlar yardımıyla drone pillerinin şarjı kontrol edilmekte olduğu için kaza yapma oranı da düşmektedir.

Drone Nedir, Drone Teknolojisi Nasıl Çalışır
Drone Nedir, Drone Teknolojisi Nasıl Çalışır

Drone Nedir

Bazıları ilk drone 1800 yıllarında kullanılmaya başlanmış ve bombalı sıcak hava balonları olarak bilinse de günümüzdeki drone’lara benzeyenler ilk defa askeri kurumlar kullanmaya başladı. Drone’lar düşürülmesi ve güvenli olması ve pahalı olması askeri alanlarda önceleri kullanılması zor olmuştu. Bu nedenle askeri birlikler Drone’ları farklı amaçlar için kullanmaya başladı. Casusluk amacıyla kullanılmaya başlarken binlerce yükseklikte uçuşlar yaptı. Drone’lar olmasaydı oralara askerler gidip ölecekti.

Drone kullanımının artış göstermesi mühendisleri de harekete geçirerek, gerçek zamanlı gözetim yetenekleriyle donatıldı. Kameralar yerleştirilerek insan hayatını riske atmadan düşman hatlarının çok yakınlarına yaklaşıp hareketleri gözlendi.

Drone Nasıl Çalışır

Manevra yeteneği yüksek ve ağırlığı az olması için drone’lar kompozit malzemelerden üretildi. Kompozit malzemeler sayesinde drone’ler yüksek yerlere uçmaya başladı. İnsansız hava aracı olarak kullanılan drone ön tarafında sensörler ile seyir sistemi bulunmaktadır. Cihazın diğer kalan bölümleri diğer teknolojik cihazlar ile donatılmıştır. Drone genel olarak kızılötesi kameralar, lazer ve GPS gibi son teknolojik aletlerle donatıldı.

Drone içerisinde yer alan bir motora bağlı pervaneden oluşan rotorları havada kalmak için kullanılır. Drone süzülme esnasında, aracın aşağıya doğru itme kuvveti, ve ona karşı çalışmakta olan yer çekimine göre eşit hale getirildi. Drone’de yer alan yerçekimi kuvvetinden fazla kuvvet üretmesi nedeniyle hız alarak yukarıya doğru çıkar. Bu hareketin tam tersi olması durumunda, alçalma meydana gelir. Drone gezmek için, drone de bulunan dört motor bulunmakta ve bunun iki motoru saat yönünde diğer ikisi de saatin ters yönünde hareket ederek drone nin dengede olması sağlanmış olur.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu