Sağlık

Egzama Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Egzama Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Egzama, kronik bir cilt hastalığıdır. Egzama farklı şekillerde ve her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Ancak en yaygın görülen egzama, bebeklerde ve çocuklarda görülen egzamadır.

Egzama Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Egzama ciltte kuruluk ve kaşıntı verir. Cildin bu şekilde tahriş olmasının ardından zamanla çatlayan veya kabarcıklar oluşan yerlerden mikroorganizmalar girer. Bu sebepten dolayı da egzama olan kişilerde genelde enfeksiyon sorunu görülmektedir.

Çocuklarda Egzama

Atopik dermatit, genellikle 3 – 4 aylık (veya daha küçük) bebeklerde ortaya çıkan ve oldukça uzun süren bir cilt hastalığıdır. Bu cilt hastalığı 3 – 4 yaşlarında kaybolabilir. Bu hastalığın insidansı son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Bu çocukların genellikle alerjisi olabilir. Bu egzama bir gıda alerjisinin sonucu olabilir. Bu nedenle anneye çocuğa yumurta sarısı ve egzotik meyveler gibi belirli yiyecekleri erken yaşta vermemesi tavsiye edilir.

Egzama Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Egzama Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kaşıntılı Döküntü

Döküntüler yüzde meydana gelebilir. Genel olarak yüzün tamamında değil de daha çok yanaklarda ortaya çıkar. Egzama kulak arkasında, dirsek kıvrımlarında ve diz arkasında oluşabilir. Kuru veya sızan kabarcıklarla kırmızı lekeler şeklinde oluşur.

Yaralar çok kaşındırır ve çocuklar kendilerini kaşımaya eğilimlidir. Bu da bazen koyu renkli sıvıların sızdığı yaralara neden olur. Bebek egzamasında kızarıklık çok kaşıntılı olduğunda endişe nedenidir. Bu yaralar iltihaplanmazsa iz bırakmazlar.

Egzama Sonrası

3 veya 4 yaşından sonra birçok çocuk iyileşir ancak cildi kurudur. Bazen çocuğun ergenliğe ve hatta yetişkinliğe kadar egzama “kalıntıları” vardır. Kulakların arkasında egzama varlığı ve bazen güneş ışığına maruz kaldığında ve cilt kuruduğunda yüzde beyaz lekelerin ortaya çıkması ile kendini gösterir.

Temizlik

Çocuklar enfeksiyona neden olabileceğinden kendilerini kaşımaktan kaçınmalıdır. Bu nedenle tırnaklarının kesilmesi, kısa tutulması ve düzenli el hijyenine dikkat edilmesi önerilir.

Ilık suyla (35-36°C) banyo yapılması tavsiye edilir ve yağlı, zenginleştirilmiş sabun kullanmak daha iyidir. Bazen cildin özel kremlerle nemlendirilmesi gerekir. Çocuğun vücudu, tahriş olmaması için cildi ovalamadan temiz bir havluyla yumuşak bir şekilde dokunarak kurutulmalıdır.

Ayrıca kedi, köpek vb. evcil hayvanlarla temastan kaçınılması tavsiye edilir.

Temas Sonrası Ciltte Görünen Egzama

Bu tip egzamayı yetişkinlerde sıklıkla görüyoruz. Cilt, kendisine duyarlı bir madde ile temas ettiğinde ortaya çıkar. Örneğin, lastik eldivenlerin kullanılması veya kozmetik ürünlerin göz kapaklarına sürülmesi veya küpelerdeki nikel maddesine alerjisi olması kulak memesine dokunmak veya kol saatinin tutma yeri ve içinde kullanılan bazı doku liflerinin yanı sıra giysi imalatında cilt ile temasında alerjiye ve dolayısıyla egzamaya neden olabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu