Sağlık

El Ayak Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

El Ayak Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 10 yaşın altındaki çocuklarda sık görülen ve bulaşıcı bir hastalık olarak bilinen el, ayak, ağız hastalığı; çocukların el, bilek ve ayaklarının hemen hemen tümünü kırmızıya boyayan bir görüntüye sahiptir.

El Ayak Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Enterovirüs familyasından coxsacki adlı bir virüsün sebep olduğu bu hastalık, sonbahar ve yaz aylarında salgın yolu ile kolayca bulaşabilmektedir.

El Ayak Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
El Ayak Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

El Ayak Hastalığının Belirtileri

Virüsün bulaşmasından sonraki ilk 3 gün çocukta yüksek ateş görülmektedir. Diğer belirtileri ise şu şekildedir:

İlk 3 günden sonra el, ayak ve ağız çevresinde suçiçeğine benzeyen döküntüler dikkat çekmektedir. İçi su dolu olan bu kabarcıkların suçiçeğinden farkı ise çocukların gövdesinde değil el, ayak ve ağız çevrelerinde oluşmasıdır. Ayak tabanlarına da yayılabilen kabarcıklar, ağrıya ve sızıya sebep olmaktadır. Bu hastalıkta görülen kaşıntı durumu da diğer belirtiler arasındadır. Bademcikte oluşan kızarıklık, halsizlik, kulak ve boğaz ağrısı, boğazda aft adı verilen yaraların oluşması sonucu yutma problemi yaşanması ve buna bağlı olarak iştahsızlık görülmesi bu hastalığın diğer olumsuz belirtileri içinde bulunmaktadır.

El Ayak Hastalığı Tedavisi

El, ayak ve ağız hastalığı bir virüs hastalığı olduğundan dolayı herhangi bir aşı ya da tedavisi yoktur. Antibiyotiklerin de virüs üzerinde olumlu bir etkisi bulunmamaktadır. Bu nedenle genelde sadece kaşıntıyı önleyici losyonlar ve boğaz ağrısını giderici spreyler reçete edilmektedir. Doktorun gerekli görmesi halinde ateş düşürücüler de verilebilmektedir. Bu hastalık 1 hafta ile 10 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. El, ayak ve ağız çevresindeki sıvı dolu kırmızı kabarcıklar kuruyup leke şeklinde kalmakta ve bu da zamanla kaybolmaktadır.

Korunma Yolları

Bu hastalıktan çocukları korumanın en önemli yolu hijyendir. Ellerin bol bol yıkanması, kirli olan ellerin ağıza ya da yüze sürülmemesi çok önemlidir. Hijyen ve temizlik kurallarına yeteri kadar özen gösterilmesi durumunda bu hastalığa yakalanma riski de azalacaktır. Hapşırık ve öksürük yolu ile bulaşan bir hastalık olduğu için hasta olan çocuk ile yakın temasta bulunmaktan kaçınılmalıdır. Az bir ihtimalle de olsa idrar ve gaita yolu da bu hastalığın bulaşmasına sebebiyet vermektedir. Bu nedenle varsa başka tuvaletler kullanılabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu