Eğitim

Harita Mühendisliği Nedir, Nasıl Olunur, Ne İş Yapar?

Harita Mühendisliği Nedir, Nasıl Olunur, Ne İş Yapar? Harita mühendisliği, yerküre üzerinde bazı gerekli ölçümleri yapan ve bu ölçümleri bilgisayar aktarıp işledikten sonra ortaya çıkan verileri kullanarak proje ve çizimler üreten, konum ve mekana dayalı bir disiplindir. İşte merak edilen detaylar yazımızda..

Harita Mühendisliği Nedir, Nasıl Olunur, Ne İş Yapar? Harita Mühendisleri; ormancılık, şehirleşme, arazi yönetimi, inşaat, altyapı, tarım, su yönetimi gibi birçok farklı disiplinlerde görev almaktadır. Harita mühendisliği; uzaktan algılama, coğrafi bilgi sistemleri, ölçme tekniği, jeodezi, kamu ölçmeleri gibi temel disiplinlere dayanmaktadır. Harita mühendisliği; “geomatik mühendisliği” ve “jeodezi ve fotogrametri mühendisliği” olarak da adlandırılmaktadır. Daha çok ölçüm, istatistik ve matematiğe dayalı olan harita mühendisliğine son yıllarda teveccüh artmıştır.

Harita Mühendisliği Nedir, Nasıl Olunur, Ne İş Yapar
Harita Mühendisliği Nedir, Nasıl Olunur, Ne İş Yapar

Nasıl Harita Mühendisi Olunur

Harita mühendisi olabilmek için üniversitelerin 4 yıllık Harita Mühendisliği lisans bölümlerini bitirmek gerekmektedir. Üniversite sürecinde ilk sınıflar teorik derslerden oluşmakta, son sınıflar ise daha çok uygulamalı derslerden oluşmaktadır. Harita mühendislerinin iş imkanları; çalışılan sektöre, yapılan projeye ve sahip olunan deneyime göre değişim göstermektedir.

Harita mühendisleri, kamuda ve özel sektörde çalışabileceği gibi kendi iş yerleri olarak Serbest Harita Kadastro Mühendislik Müşavirlik Bürosu’da (SHKMMB) açabilirler. Harita mühendislerinin maaşları; çalıştıkları kurum, yaptıkları iş ve sahip oldukları deneyime göre değişmektedir. 2022 itibariyle Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’nın belirlediği asgari Harita Mühendisi maaşı 7850 tl olarak belirlenmiştir. Kamuda ise Harita mühendislerinin aldıkları maaş 10000 tl üzerindedir.

Harita Mühendisi Ne İş Yapar

Harita mühendislerinin iş alanları arazi ve ofis olmak üzere ikiye ayrılır. Arazide yapılan işler daha çok koordinat alımı, eğim hesaplama, kazı dolgu hesaplama, zemin etüdü, parselleme, sınır tespiti, inşaat ve şantiye vs. işlerden oluşmaktadır. Ofis işleri ise proje çizimi, ifraz ve tevhid, cins değişikliği, imar uygulamaları hakkediş hesaplama, resmi işlemler ve başvurular vs. işlerden oluşmaktadır. Harita mühendislerinin hem arazide hem de ofiste kullandıkları çeşitli araçlar, aletler, uygulamalar ve programlar mevcuttur. Harita mühendisleri; totalstation, nivo, gps gibi aletlerin yanı sıra Netcad, ArcGIS, AutoCAD gibi yazılımları da kullanmaktadırlar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu