Eğitim

Lise Döneminde Eğitim Sistemi Nasıl İşlemektedir?

Lise Döneminde Eğitim Sistemi Nasıl İşlemektedir? Eğitim, bir insanın doğumundan öleceği zamana kadar devam eden, kendini geliştirici ve yenileyici alanlarda belirli zamanlarda çalıştığı sürece denilmektedir.

Lise Döneminde Eğitim Sistemi Nasıl İşlemektedir? Eğitim insan yaşantısında her an her dakika kendini göstermektedir. Örneğin yaşamdan alacağımız eğitici ve öğretici her konu kişilere katkılar sağlamaktadır. Bir insanın bebeklikten itibaren eğitime en çok annesi ile devam etmektedir. Annenin evladına öğrettiği her şey örneğin, yemek, dans etmek, ahlaki ve dini değerler, arkadaş ilişkileri eğitimin temelini küçük yaşlarda oluşturmaya başlamaktadır. En önemli bir kavram eğitim evde başlar sözü her alanda karşımıza çıkmaktadır. En özel derslere gidilse bile bir kişiye annesinin verdiği eğitim her şeyden öncelikli olmaktadır.

Lise Döneminde Eğitim Sistemi Nasıl İşlemektedir
Lise Döneminde Eğitim Sistemi Nasıl İşlemektedir

Lise Döneminde Eğitim Sistemi

Ülkemizde verilen okul öncesi, ilköğretim, ortaokul eğitim kurumlarından sonra lise eğitim dönemi başlamaktadır. Lise Döneminde eğitim sistemi nasıl işlemektedir? Sorusu merak edilmektedir. Okul öncesi dönemde montessori eğitimi ilköğretim döneminde okuma yazma ve temel dersler, ortaokulda temel ve karma dersler işlenmektedir. Lise zamanı öğrencilerin ergenlik dönemine geldiği için heyecan ve kaygı verici olmaktadır. Lise bittikten sonra üniversite sınavına kazanan öğrenciler artık yeni bir yaşama atılmak için üniversite eğitimine başlamaktadırlar. Bu dönemde derslere daha fazla çalışıp üniversite sınavında başarılar elde edilmesi önemli olmaktadır.

Lise eğitimi veren okullar da şu dersler işlenmektedir; Türk Dili ve Edebiyatı, din kültürü ve ahlak bilgisi matematik, sosyal bilgiler, İngilizce ve Almanca, seçmeli ders olarak ise alana göre fizik kimya, biyoloji, coğrafya, tarih dersleri işlenmektedir. Lisede ilk sınıfta genellikle aynı ders konuları işlenirken, ikinci sınıfta öğrencilerin başarı puanlarına göre üç farklı alanlar oluşturulmaktadır. Bunlar sayısal, sözel ve eşit ağırlık olarak ayrılmaktadır. Ayrıca ülkemizde liseler çeşitli gruplara göre farklılıklar oluşturmaktadır. Düz, Meslek Lisesi, spor, fen, kız meslek lisesi, endüstri meslek lisesi, İmam Hatip, sağlık, tekstil ,ticaret lisesi gibi gruplara ayrılmaktadır. Ülkemizin teknoloji ve sanayisine katkılar sağlaması açısından meslek liselerine ayrıca bir önem verilmektedir. Örneğin ticaret lisesinde muhasebe alanında eğitim ve öğretim alan öğrenciler iş hayatına, düz lisede eğitim alanlara göre daha önce başlamaktadır. Kız meslek lisesinde kuaförlük alanında eğitim alan öğrenciler okul bittikten sonra kuaför salonları açarak iş hayatına girmiş olmaktadırlar. Ayrıca meslek lisesini bitiren öğrencilere başarı puanlarına göre iki yıllık üniversiteye geçiş hakkı olmaktadır. Ülkemizde meslek öğrenilmesine önem verildiği için, şu anda yürürlükte de olan İŞKUR aracılığı ile öğrencilere maaş verilmektedir. Bu uygulamada amaç mesleği iş yerinde öğrenmek olmuştur.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu