MS (Multipl Skleroz) Hastalığı Nedir, Bulguları Nelerdir?
MS (Multipl Skleroz) Hastalığı Nedir, Bulguları Nelerdir? Kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Genç yaşlarda ki kişilerde görülen hastalığın yaş ortalaması ise 20 ile 40’dır.
MS (Multipl Skleroz) Hastalığı Nedir, Bulguları Nelerdir? MS hastalığı tehlikeli bir hastalık olabilmektedir. Çünkü bazı zamanlarda belirti vermeden ortaya çıkabilmektedir. Bazen de belirtiler hafif geçtiği için kendiliğinden geçer düşüncesiyle doktora gidilmemektedir. Bu durum ise teşhis ve tedaviyi geciktirebilmektedir.
MS hastalarında tekrarlayan baş dönmeleri, dengesiz ataklar, göz siniri iltihabı, çift görme ve görme kaybı gibi şikayetler görülebilmektedir. Ayrıca vücudun bir yarısında veya her iki bacakta uyuşma-güç kaybı, yüzde ağrıların oluşması ve idrar tutamama gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu şikayetlerin hepsi bir hastada görülebildiği gibi çok az bir kısmı da görülebilir. Az bir kısmının görülmesi hastalığın teşhisini zorlaştırabilmektedir. Ayrıca bu hastalık bireye psikolojik açıdan da zarar verebilmektedir.
MS Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
MS hastalığının neden oluştuğu henüz tam olarak bilinmemektedir. Fakat genetik ve çevresel faktörlerin birlikte etkilediği düşünülmektedir. MS’ li bir anne veya babanın çocuğunun diğer sağlıklı çocuklara oranla MS hastalığı taşıma oranı 10 kat fazla olmaktadır. Yalnız sadece genetik faktörlere bağlı değildir. Çünkü tek yumurta ikizlerinin birinde MS hastalığı görülüyorsa diğerinde görülme olasılığı %25′ dir. Organik çözücülere veya civaya maruz kalma, radyasyon teması gibi çevresel faktörlerde MS hastalığının oluşumunda etkili olabilmektedir. Ayrıca bakteri veya virüs kaynaklı ateşli hastalıklar MS hastalığının oluşmasını ve atakları tetikleyebilmektedir. Kafkas ve Kuzey Afrika kökenli bireylerde bu hastalığın görülmesi etnik köken faktörünün de etkili olduğunu göstermektedir.