Reggio Emilia Eğitim Modeli Nedir, İlkeleri Nelerdir?
Reggio Emilia Eğitim Modeli Nedir, İlkeleri Nelerdir? Reggio Emilia eğitim modeli dünya çapında oldukça popüler. Reggio Emilia eğitim önerisi, İkinci Dünya Savaşı’nın bitiminden kısa bir süre sonra İtalya’da pedagog Loris Malaguzzi tarafından tasarlandı.
Reggio Emilia Eğitim Modeli Nedir, İlkeleri Nelerdir? Kısaca fikir, çocuğun bilgisinin inşasında baş rol oyuncusu olması gerektiğidir. Yaklaşım aynı zamanda Jean Piaget, Lev Vygotsky, John Dewey, Maria Montessori, Agazzi kardeşler ve Bruno Ciari gibi önemli psikopedagoji teorisyenlerinden de etkilenmiştir.
Reggio Emilia Eğitim Modelinin İlkeleri
Reggio Emilia yaklaşımının ilkeleri, öğrenmenin daha dinamik ve yaratıcı bir karakter kazanarak mekanikten başka yollarla da gerçekleşebileceği fikrini detaylandırır. Bilgi birlikte inşa edilmeli ve öğrenciler tarafından saklanmamalıdır. Reggio Emilia eğitim modeli ilkeleri ise şunlardır:
Kahraman Olarak Çocuk
Çocuk, aktif bir duruş edinerek tüm öğretme ve öğrenme sürecinin kahramanıdır. Resimsel, anlatımsal ve manipülatif gibi kodlamanın ötesine geçen dillerden tüm potansiyelini keşfetmelidir. Nesnelerin ve multimedya araçlarının kullanılması sağlanarak vücut hareketi sürece dahil edilmelidir. Deney yapmak, dünyayı diller aracılığıyla keşfetmeye teşvik edildiğini hisseden küçükleri güçlendirir.
Rehber ve Öğrenci Olarak Öğretmen
Reggio Emilia yaklaşımı ile öğretmenler de öğrenicidir. Dinleme pedagojisi uygulamalı, yani çocukları duymak istedikleri şekilde dinlemeliler. Eğitimci, her öğrencinin özelliklerine saygı duyarak öğrenmeyi garanti etmesi gereken öğretim yöntemini dinleme yoluyla kurar ve geliştirir.
Anlatım Dili Olarak Sanat
Sanat, çocukların hipotezleri formüle etmesi ve nesneler ile bilgi arasında ilişkiler kurması için gerekli olan deneyi mümkün kılar. Reggio Emilia yaklaşımında sanatlar, resim, müzik, hikâye anlatımı gibi etkinliklerin yürütüldüğü atölye adı verilen bir eğitim ortamında işlenir. Anlamlı öğrenmenin müttefikleri olarak gösterilirler. Bu ortamın profesyonel sorumlusu ise atölyecilerdir. Küçüklere materyalleri kullanma konusunda rehberlik etmeli, yeni estetik deneyimler sunmalı ve her öğrencinin deneyimlerini belgelemelidir. Çalışmaları, sınıf öğretmenlerininkini tamamlamalıdır.
Eğitim Sisteminin Temeli Olarak İş Birliği
Reggio Emilia eğitim modeli, topluluğun öğrencilerin potansiyelini dikkate alan bir öğretme ve öğrenme süreci oluşturmaya aktif olarak katkıda bulunduğu “duvarsız okul” fikrini savunur. Öğretmenler, eğitimciler, yöneticiler, aile üyeleri ve okul topluluğu bir bütün olarak çocukların tam gelişimi için birlikte çalışmalıdır.