Anne-Bebek

3-6 Yaş Çocuk Gelişimi Özellikleri Nelerdir?

3-6 Yaş Çocuk Gelişimi Özellikleri Nelerdir? 3-6 yaş arası çocukların oyun çağıdır. Bu dönemde çocuklar zeka kişilik bedenin ve daha birçok bakımdan hızla büyümektedir.

3-6 Yaş Çocuk Gelişimi Özellikleri Nelerdir? Çocukların diğer dönemlerde kazandığı bağımsızlık ve güven duygularını ilişkin olarak çevresini keşfetmekte ve genişletmektedir. Bizde bu yazımızda 3-6 yaş çocuk gelişimi özelliklerini ele aldık.

Bilişsel Gelişim

Bilişsel gelişim evresinde çocuklar dile ve sembolik düşünme yeteneğine sahiptirler. Sembolik düşünme yeteneği nedir? Sembolik düşünme yeteneği; değil yaratıcılık resim kavram geliştirme ve başka sanatsal eylemler için temel oluşturur. Çocuklar oyun oynarken de sembolik düşünmenin önemli bir etkisi vardır.

3-6 Yaş Çocuk Gelişimi Özellikleri Nelerdir
3-6 Yaş Çocuk Gelişimi Özellikleri Nelerdir

Yine bu dönemde çocuğun zihinsel bilişsel işleyişi yaptığı yani görünen şeylerin etkisi altındadır. Örneğin; biri uzun olan diğeri de geniş ve daha kısa boylu olan bir bardağa eşit miktarda su koyduğumuzda çocuk uzun olan bardaktaki suyun daha fazla olduğunu düşünmektedir. Halbuki iki bardak da da eşit miktarda su vardır. Bu da yaşa bağlı olarak sembolik düşünme yeteneğinin yeteri kadar gelişmediğini göstermektedir. Yani çocuk büyük olarak ve suyun daha uzun olduğunu gördüğünde onu daha fazla sanmasın bu bu dönem özelliklerindendir. Yaş ilerledikçe her şeyin göründüğü gibi olmadığını anlayacaktır.

Bu dönem özelliklerinden biri de benmerkezcilik tir. Yani çocuk her şeyin kendi etrafında döndüğünü düşünmektedir. Aynı zamanda başkalarının veya başka çocukların düşünce ve duygularına önem vermemektedirler. Başkalarının ne hissettiği veya ne düşündüğü onlar için önemli değildir. Ancak bu dönemin sonuna doğru başkalarının ne hissettiği veya ne düşündüğüne dair becerileri gelişmeye başlar. Bu da başkalarına da değer vermelerini sağlayacaktır.

Çocuğun Sosyal Gelişimi

Çocuktan vicdani duyguların geliştiği dönemde bu dönemdir. Çocuğun gelişimindeki en önemli etkenlerden biri anne babadır. Çocuk en fazla anne babayı örnek alır. Birçok davranışını taklit etmeye çalışır. O yüzden anne babanın çocuğun yanında davranışlarına dikkat etmeleri oldukça önemlidir.

Bu dönemde çocuk nesnenin arasındaki ilişkiyi anlayabilir eşleştirme yapabilir.

Uzun kısa ya dair ayrımları yapabilirler.

Verilen eğitime göre 1’den 10’a kadar veya 100’e kadar sayabilirler.

510 parçalı yapbozları yapabilirler benzerlik ve farklılıkları öğrenip söyleyebilirler.

Renkleri öğrenmeye başlarlar şekiller hakkında bilgi sahibi olmaya başlarlar.

El becerileri gelişmeye başlar makas kullanabilirler. Atlamalı zıplamalı oyunları oynayabilirler.

Her ne olursa olsun çocuk gelişiminde özellikle anne babanın davranışların oldukça önemlidir. Çünkü 7 yaşına kadar en fazla göreceğim temas edebileceği örnek alabileceği şahıslar onlardır. Bu sebeple küçük çocuklarımız yanınızdayken davranışlarımıza oldukça dikkat etmeliyiz. Hatta sadece çocuklar yanımızdayken değil her zaman dikkat etmeliyiz güzel davranışları alışkanlık haline getirmeliyiz ki çocuklar da bizi iyi örnek alsın.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu