Yenidoğan Bebeklerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Yenidoğan Bebeklerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? Dünyaya gözlerini yeni açmış olan yavrularınızın daha sağlıklı olması için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bizde bunları bu yazımızda sizler için ele aldık.
Yenidoğan Bebeklerin Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? Yeni anne baba olmuş ebeveynler, dünyaya merhaba diyen çocuklarının bakımı konusunda oldukça hassastırlar. Bizde bu yazımızda yenidoğan bebeklerin bakımı konusunda bazı detayları sizlerle paylaşacağız.
Yenidoğan Bebeğin Göbek Bakımı
Yenidoğan bebeklerde kordon bağı kesilmektedir. Göbek bağı belirli süre sonra kendiliğinden düşmektedir. Ancak enfeksiyon kapmaması için yenidoğan bebeğin göbek bakımı yapılması gerekmektedir. İlk haftalarda bölgede az miktarda kan görülmesi normalidir. Bu bölgede enfeksiyon belirtilerine rastlanırsa mutlaka doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir. En sık rastlanan belirdiler arasında ciltte kızarıklık, göbek bağında kötü koku, itin gelmesi ve şişlik gözlenebilmektedir. Bahsettiğimiz belirtilerden bir veya birden fazla rastlanırsa acil tedavi gerekmektedir.
İyileşme sürecinde banyo süngerleri alternatif olabilmektedir. Göbek bağı kendi kendine düşmesi gerekmektedir. Müdahale etme, tahriş etme veya koparmak için sorunlar ortaya çıkmaktadır. Göbek bağı kendiliğinden düştükten sonra küvette yıkayabilirsiniz. Göbek bağında yaşanan kanama sıklığının artması K vitamini eksikliğine bağlıdır. Anne sütünden bebeklere geçmediği için doğumdan sonra K vitamini takviyesi yapılmalıdır. Takviye uzman kontroller adı altında yapılmalıdır.
Yenidoğan Bebeğin Göz Bakımı
Yenidoğan bebekler dünyaya geldikten ilk aylarda oldukça hassastır. Enfeksiyon geçirme riski yüksektir. Birçok sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabilmektedir. Bu durumu önlemek için yenidoğan bebeklerin bakımı doğru yapılması gerekmektedir. Göz ve göz çevresinde çapaklanma sıklıkla rastlanılan bir durumdur. Rahatsızlığı önlemek için yenidoğan bebeğin göz bakımı yapılması gerekmektedir.
Göz bakımı için ilk olarak annenin elleri dezenfekte edilmelidir. Ellerinizi sabun yardımıyla doğru bir şekilde yıkamalısınız. Bakım sırasında kullanacağınız pamuk kavanozda veya kapalı bir yerde kalması gerekmektedir. Önceden kaynatılmış ılıtılmış suyu koymalısınız. Pamuğu biraz ıslatarak gözün iç kısmından dış bölgesine gelecek şekilde temizlenmektedir. Kirpikler ve kirpik dipleri nazikçe temizlenmelidir.
Yenidoğan Bebeğin Banyosu
Doğum sonrasında bebek hemşireler tarafından yenidoğan bakımı eğitimi verilmektedir. Ancak anne adayları yenidoğan bakımı sırasında en kaygılandığı konu banyodur. Banyo zamanı, yıkama sıklığı, kullanılacak şampuan ürünleri, masaj teknikleri gibi merak edilen konular yer almaktadır. Yenidoğan bebeğin banyosu her gün olmak zorunda değildir. Bez değiştirildikten sonra bölgesel temizlik yeterli olduğu söylenmektedir. Genellikle göbek bağı düşünce yıkanılması önerilmektedir. Bu süre öncesinde banyo yaptırmak isteyen kişiler göbek bağının kuru olmasına dikkat etmelisiniz. Banyo sonrasında bebek bakım yağıyla masaj yapabilirsiniz. Bebeklerin sakinleşmesine ve daha rahat uykuya dalmasına yardımcı olmaktadır.