Akciğer Sönmesi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?
Akciğer Sönmesi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir? Akciğer sönmesi hakkında her şey, Akciğer sönmesi her iki ciğerinde hava dolması haline akciğer sönmesi denir. Akciğerin etrafını saran çok ince 2 adet zar mevcuttur. Bu zar arasında normal şartlarda hava bulunmaz. Eğer ki akciğer zarar görür ise bir kaza şeklinde akciğerde yırtılma olursa ciğer balon gibi söner. Artı akciğer işlevini yerine getiremez haline gelir. Bu durumdaki akciğere pnömotoraks adı verilir.
Akciğer Sönmesi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir? Akciğer sönmesi hastanın darbe almasına bağlı olarak çıksa da hiç bir şey olmadan da çıkabilir. Ağır egzersizler sonrasında akciğerde hasar olabilir. Ve yahut hastanın dinlenmesi durumunda farkında olmadan da ortaya çıkabilir.
Akciğerin normalde göğüs kafesinde hava kabarcıkların akciğerin içinde hapsolmuş şekilde olup ve dışına hava kaçarak havanın göğüs kafesinde toplanmasına baskı altında kalması ile akciğerde sönme gerçekleşir.
Akciğer Sönmesi Belirtileri
Akciğer sönmesi belirtileri nelerdir? Akciğer sönmesi tanısının konulması için bu alanda uzman bir doktorun muayenesinde belli olur. Başlangıcında hastanın şiddetli ağrının göğüste başlaması ile hasta kendini nefes alamıyormuş gibi hisseder bu durumda kesinlikle hastane ye başvurmak gerekir. Akciğerde görülen büzüşme sebebi ile kanda oksijenin azalması ortaya çıkmaktadır. Kendi alanında göğüs hastalıkları uzamanı birkaç muayeneden sonra pnömotoraksın büyüklüğüne göre akciğerdeki solunum seslerinin azalması hatta kaybolması durumu söz konusudur.
Akciğer sönmesinde hastanın dudaklarında morarma yüz ifadesinde beyazlama ten renginde mutlaka açılma olmaktadır. Hastaya akciğer filimi çektirmek yeterli olmaktadır. Doktorun daha sonra hastayı sırtından dinlenmesi sonucunda ciğerde seslerin azaldığını fark etmesi de yeterli olacaktır.
Akciğer Sönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır
Akciğer sönmesi tedavisi nasıl yapılır? Akciğer sönmesi tedavinde üç temel aşama bulunmaktadır. Bu yöntemlerden birincisi akciğerin plevral boşluktaki havanın boşaltılması ve pnömotoraks bölgenin kaybolmasını bu durumun ortadan kaldırılmasını oluşturmaktır. İkincisi akciğerdeki hava kaçağının kontrol altına uzman doktorunuzun almasına bağlıdır. Üçüncü aşama ise bu durumun yani akciğer sönmesinin tekrarı olmamasının önüne geçmektir. Tedavi sürecinde hatanın takibinde iğne aspirasyonu kapalı su altı drenajı yapılmalıdır. Hastanın akciğerin göğüs duvarındaki tabakada açılma yapılarak torakoskopik tedavi uygulanmaktadır.
Hasta bu süreçleri geçirdikten sonra mutlaka evde dinlenmeli ve ağır işler asla yapmamalıdır. Hasta bu durumda beslenmesine de dikkat etmelidir.