Eğitim

Okul Başarısını Artırmak İçin Yapılması Gerekenler

Okul Başarısını Artırmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? Bulunduğu yerde başarılı olmak için görev yapan öğretmenler, KPSS imtihanından yüksek puanlar almış ve kendilerini bu noktada ispat etmiş öğretmenler olarak bilinmektedir. Ancak öğretmenlikte tecrübe, alınan puandan daha önemli bir noktada bulunmaktadır.

Okul Başarısını Artırmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? Yeni öğretmenlere nitelik kazandırmak, okulun başarısını artırmak ile doğru orantılı olarak gösterilmekte ve gözükmektedir. Öğretmenlerin sadece derslere girip çıkması, eğitim faaliyeti açısından yeterli görülmemektedir. Okulda fazladan bir çalışma yapılmaması, normal bir okul hürriyeti dışına okulu taşımamaktadır.

Okul Başarısını Artırmak İçin Yapılması GerekenlerOkul Başarısını Artırmak İçin Yapılması Gerekenler
Okul Başarısını Artırmak İçin Yapılması Gerekenler

Eğitim Sistemindeki Başarıda Öğretmenin Rolü

Eğitim sistemi içerisinde yer alan nitelikli öğretmenler, bulundukları kurumun başarısı için etkin rol oynamaktadır. Öğretmenlerin birlik ve beraberlik içerisinde bir yarışa girmeleri, okulun başarısını doğrudan etkilemektedir. Gerçekleştirilen hemen her gün etütler ile zaman zaman yapılan veli toplantıları, başarının anahtarı konumunda görülmektedir. Velilerin öğrencilerini sıkı bir şekilde takipte tutması ve aynı zamanda öğretmenleri ile sıkı bir diyalog içerisinde bulunmaları, başarı konusunda anahtar rol oynamaktadır.

Nitelikli öğretmenler, derste konuyu anlayamayan öğrencisine, ilk fırsatta konuyu anlama adına ilave anlatım yapmaktadır. Öğrencinin başarısı için okul İdaresi ve veliler ile birlikte oluşturdukları saç ayağı, birlikte planlanan eylemler çerçevesinde başarıyı getirmektedir. Okulların elde ettiği başarı iki kısma ayrılabilmektedir. Bunlardan ilkini, sürekli olarak başarı ortalamasını yüksek tutan okullar oluşturmaktadır. Diğerini ise zaman zaman ya da dönemsel olarak başarı ortalamasını yükselten okullar almaktadır.

Okulların Başarısının Etkenleri

Başarı grafiği yüksek olan ve sürekli yükseklerde tutan okullar, kurumsallaşma eğilimini tamamlamış okullar olarak gösterilmektedir. Zira bu okulların gerek idarecileri gerek öğretmen ve çalışanları değişse de, kurumsal yapılarından taviz vermediklerinden dolayı başarı sabit kalmaktadır. Okul başarısının pay dağılımı, saç ayağını oluşturan paydaşlara eşit şekilde dağıtılmaktadır. Evde çocuğunun başarılı olması için gayret gösteren veli, okulda aynı gayreti gösterecek olan idareci ve öğretmenler ile birlikte, çocuklarının başarılı bir hedefe doğru yönelmelerini sağlayabilmektedir.

Disiplinli ve idealist çalışanların olduğu okullarda ise dönemsel başarı gözlemlenmektedir. İdealist ve çalışkan öğretmen ve idarecilerin görev yaptığı okullar, hem öğrencileri hem de velileri motive etmesinden dolayı başarı gelmektedir. Bazen baskı ile kendini gösteren başarı da elde edilebilmektedir ama geçici hüküm taşımaktadır. İdealist çalışanların okuldan dağılması ile başarıda ortadan kalkmaktadır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu