Sağlık

Bağışıklık Sistemi Nedir, Nasıl Güçlendirilir?

Bağışıklık Sistemi Nedir, Nasıl Güçlendirilir? Mikrop ve bakterilerin en gözde düşmanı bağışıklık sistemidir. Eğer bağışıklık sisteminiz güçlüyse korkmanıza gerek yok çünkü vücudunuzu istila etmeye çalışan o bakterilerle sizin yerinize savaşacaktır.

Bağışıklık sistemi nedir? Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Gibi soruların cevapları ile bağışıklık sisteminiz hakkında bilgi sahibi olabilir ve bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanın yollarını öğrenebilirsin.

Bağışıklık Sistemi Nedir?

İmmün sistem olarak da geçen bağışıklık sisteminin vücuttaki görevi; vücuda giren mikroorganizmaları, mikropları, bakterileri, tanıyıp onlara karşı bir savunma mekanizması oluşturmaktır. Aynı zamanda bağışıklık sistemi bunu yaparken dışarıdan gelen maddeleri tanır ve ayrıştırır. Vücut için yararlı olanları bir kenara ayırdığı gibi vücut için zararlı olanlarla da savaşıp o zararlı mikroplara karşı antikor üretir.

Bağışıklık Sistemi Nedir, Nasıl Güçlendirilir
Bağışıklık Sistemi Nedir, Nasıl Güçlendirilir

Bağışıklık sistemi daha önce savaşmış olduğu mikrobu unutmaz ve hafızasına kaydeder. Böylece mikrop vücuda tekrardan geldiğinde onu hatırlar ve kolayca yok eder. Bağışıklık sistemi vücuda giren bütün mikroorganizmaları denetler. Gereklileri ayrıştırır zararlılarla savaşır ama bazen bazı mikropları tutamaz bu durumda tutamadığı mikroplar insan vücudunda hastalıklara yol açar.

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

İnsan hayatı boyunca birçok hastalık ve mikropla bağışıklık sistemi sayesinde savaşır. Bu yüzden insan yaşamı boyunca bağışıklık sistemine çok iyi bakmalı ve güçlendirmelidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için;

Dengeli ve düzenli beslenme bağışıklık sisteminin temelini oluşturmaktadır. İnsan yaşamı boyunca bağışıklık sistemini güçlü tutmak istiyorsa; yağı, proteini, karbonhidratı dengeli bir şekilde alarak düzenli bir beslenme programı oluşturmalıdır. Uzmanlarında tabiri ile üç beyazın(un, tuz, şeker) fazlasından kaçınmalıdır. Bol bol sebze ve meyve tüketmelidir. Sigara ve alkol ve benzeri zararlı alışkanlıklara ise asla başlamamalıdır.

Kişi; kendi yaş ve ağırlığına da bağlı olarak günde minimum 2-2,5 litre su tüketmelidir. İnsan vücudunun da %70’lik bir kısmının sudan oluştuğunu göz önünde bulundurduğumuzda suyun bağışıklık sistemine etkisini çok görmemek gerek.

Stresten uzak kalınmalı; stres sadece beyini yıpratmakla kalmadığı gibi aynı zamanda stres esnasında salgılanan bazı hormonlarlada bağışıklık sistemine büyük hasar vermektedir.

Hijyen ve uyku düzenine dikkat edilmeli; kişisel hijyen gerektiği gibi yerine getirilmeli, eller sık sık yıkanmalı, iki günde bir duş alınmalı ve diğer kişisel bakımlarda aksatılmadan yerine getirilmelidir. Bir diğer önemli husus ise uyku düzenidir. Düzenli uyku sağlanmadığı durumda gün içi verim, moral, motivasyon düşer ve stres düzeyi artar. Tüm bunlar ise bağışıklık sistemini kötü yönde etkiler. Bunun için genç ve yetişkinlerde ortalama 6-7 saat, çocuklarda ise 9-10 saatlik uyku hem gelişim hem de gün içi verim, bunlara paralel olarak da bağışıklık sistemine olumlu etki yaratacaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu