Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri Nelerdir? Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu aynı yerde ve aynı zamanda faaliyet gösteren okul çağındaki çocukların nasıl hareket etmesi gerektiğini bilmediği panik ve kaygıya neden olan problemlere verilen addır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri Nelerdir? Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu çocuklukta başlayıp yetişkinlikte de devam edebilen bir hastalıktır. Bizde bu yazımızda belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenleri ele aldık.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Temel Belirtileri Nelerdir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna işaret eden temel belirtiler şunlardır:
- Dikkat eksikliği
- Aşırı hareketlilik
- Dürtüsellik
Dikkat eksikliği: Dikkat eşiğinin belirli bir noktadan sonra dağınıklık, unutkanlık, dikkatsizce hatalar yapma, eşyaları kaybetme gibi belirtilerle kendini gösterdiği bir sorundur.
Aşırı hareketlilik: Uzun süre yerinde oturamama, hareket halinde olma, otururken elin ayağın kıpır kıpır olması, çok konuşma gibi belirtilerle görülen bir bozukluktur. Konuşma biçimleri üzerinde etkili olup genellikle konudan konuya atlayan, dağınık ve sürekli soru sorma eğilimi gösteren kişilerde görülür. Aşırı hareketlilik içinde olan kişilerin çoğunlukla sordukları sorunun yanıtını dinlemedikleri görülür.
Dürtüsellik: bireyin davranışlarının kontrol sürecinde ortaya çıkan bir problemdir. Dürtüselliğin temel nedeni ise kişinin bir şey yapmadan önce düşünerek bu süre boyunca durmalarını sağlayan sistemin çalışmamasıdır. Kişi öncelikle aklına gelenleri yapar ve daha sonra onun için uygun olup olmadığını kontrol eder.
Dikkat Eksikliği Hiperaktif Bozukluğu İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?
Dikkat eksikliği hiperaktif bozukluğu için gerekli koşullar şunlardır:
- Dikkat eksikliği hiperaktif bozukluğunun 7 yaşından önce başlamış olması
- Kalıcı ve sürekli olması (en az 6 ay birden fazla ortamda görülmeli )
- Hem okul hem de evde kişinin ve sosyal çevresinin belirgin biçimde olumsuz etkilenmesi.
DEHB Nasıl Tedavi Edilir?
DEHB tedavisi için ilaç tedavisi, anne ve baba eğitimi, okulda öğretmen eğitimi, çocuğa Psikolojik destek gerekirse eğitim desteği sağlanmalıdır. İlaç tedavisi bireyin bir şey yapmadan önce durup düşünmesi gereken davranış ve dikkat kontrolünü sağlamasında oldukça etkilidir. Davranış bozukluğunun oluştuğu bölgelerin çalışmasını sağlayan kimyasal madde üretiminde çeşitli aksaklıklar meydana gelmektedir. İlaç kaynağı çözümü için uzman hekim tarafından önerilen ilaç tedavisi uygulanır. Anne babalara eğitim verilmeli gerekiyorsa ebeveynler çift danışmanlığına yönlendirilmelidir. Dikkat eksikliği hiperaktif bozukluğu sürecinde okulda öğretmen eğitiminin yanı sıra çocuğa psikolojik destek veren eğitimlere de muhakkak başvurulmalıdır.