Sağlık

Fıtık Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Fıtık Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Fıtık, şişlik ve şiddetli ağrılarla kendini gösteren ciddi bir sağlık sorunudur. Kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyen fıtığın çeşitleri bulunmaktadır. Bizde bu yazımızda fıtık ile ilgili merak edilenleri ele aldık.

Fıtık Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Fıtık, organın yerinde durmasını sağlayan doku ve kasların doğal boşluğundan dışa doğru kayması sonucu ya da yerinden çıkmasıdır. Bir çok çeşidi bulunan fıtığın en yaygın olarak görülenleri ise, bel, boyun ve karın fıtıklarıdır.

Fıtık Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Fıtık Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Fıtık Çeşitleri

Fıtık genellikle ağır yük kaldırma ve benzeri işlerde çalışan kişilerde görülmektedir. En yaygın fıtık çeşitleri ise şunlardır:

-Epigastrik fıtık,

-Kasık (inguinal) fıtığı,

-Midenin bir bölümünün yemek borusunun içine kaçması (hiatal herni),
-Kesi yeri fıtığı,
-Femoral fıtık,
-Göbek (umbilikal) fıtığı,
-Omurga fıtıkları (bel, boyun fıtıkları vb.).

Fıtık Belirtileri

Karın duvarındaki yırtıktan çıkan iç organ ile ciltte bir şişlik oluşturur. Ayağa kalkınca, öksürünce veya ıkınma ile şişlik ortaya çıkar fakat uzanma ile şişlik kaybolur. Karın duvarında şişliği yapan iç organlar sıklıkla bağırsaklarıdır. Hatta fıtığın ilerleyen dönemlerinde şişlik sürekli bir hal alır ve fıtık rahatsızlığı olan hasta rahatlamak için fıtığı eli ile içeri doğru iter. Karın duvarı fıtıklarının %90′ ı kasık fıtıklarıdır. Kasık fıtıkları erkeklerin kasık yapılarından dolayı daha sık rastlanılmaktadır. Bazı fıtıklar karın adelesinin zorlanması sonucu yırtılmasıyla ortaya çıkarlar. Göbek fıtıkları ise daha çok kadınlarda görülmektedir.   Göbek fıtıkları Göbek fıtıkları göbek çukuru içerisinden çıkan fıtıklardır. Göbek çevresi fıtıkları daha az görülmektedir. Kesi fıtıkları ise daha önceden ameliyat edilmiş kişilerde kesi yerinin üzerinde oluşmuş fıtıklardır. Genellikle bütün karın duvarı fıtıklarının tedavisi cerrahidir. Basit bir muayene ile her hekim fıtık teşhisini kurabilmektedir. Hatta bazen hasta kendi teşhisini kendisi kurabilmektedir. Çünkü şişlik ve ağrılar en belirgin belirtilerindendir. Fıtık her yaştan kadın ve erkekte görülebilmektedir. Fıtıklar tedavi edilmeden kendi haline bırakmakla düzelmez. Kısa bir dönem içerisinde müdahale yapılması gereklidir. Fıtık hastalarında genellikle cerrahi müdahaleye başvurulmaktadır. Açık veya kapalı cerrahi müdahalelerle onarılmaya çalışılır. Günümüzde en çok kullanılan yöntem yama kullanılmadan yapılan tedavi yöntemidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu