Gastrit Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Olur?
Gastrit Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Olur? Gastrit, mide iç duvarının çeşitli nedenlerle iltihaplanması sonucu oluşan bir mide hastalığıdır. Mide asidinin gereğinden fazla salgılanması sonucunda mide duvarı hassaslaşır ve zamanla iltihaplanarak gastrit meydana gelir.
Gastrit Nedir, Belirtileri Nelerdir, Tedavisi Nasıl Olur? Gastrit, akut ve kronik olmak üzere iki şekilde görülür. Akut gastrit, ani olarak ortaya çıkar ve şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Kronik gastritte ise genellikle belirti görülmez ya da belirtiler daha hafif olur. Çoğunlukla önemsenmeyip tedavisi geciktirildiğinde ülser ve mide kanserine kadar gidebilir.
Gastrit Neden Olur
Gastritin bilinen en önemli sebeplerinden biri Helicobacter pylori bakterisinin sebep olduğu enfeksiyonlardır. Bu bakteri kirli sulardan ağız yoluyla alınarak mideye yerleşir ve mide iç duvarına zarar verir. Bu da kronik gastritin en önemli sebebini oluşturur. Bilinen diğer gastrit sebepleri ise şunlardır;
Stres
Birçok hastalığın sebepleri arasında sayılabilen stres, gastrite de neden olmaktadır.
Sigara ve Alkol Kullanımı
Sigara ve alkol mide duvarını hassaslaştırarak hastalıklara daha açık hale getirir.
Yanlış Beslenme Alışkanlıkları
Yağlı, baharatlı, işlenmiş veya asitli gıdaların tüketilmesi de gastrite sebep olmaktadır.
Gereksiz Ağrı Kesici Kullanımı
Uzun süreli ve gereğinden fazla ağrı kesici gibi ilaçların kullanımı midedeki koruyucu bariyeri azaltarak gastrite zemin hazırlar.
Gastritin Belirtileri Nelerdir
- Karın ağrısı
- Mide bulantısı ve kusma
- Hazımsızlık
- Şişkinlik ve gaz
- Midede yanma
- Erken doygunluk hissi
- İştahsızlık
- İleri safhalarda siyah renkli dışkılama
- İleri safhalarda kanlı kusma
Akut ve kronik gastritte bu belirtiler ortak olarak görülebilir. Akut gastritte belirtiler ani ve daha şiddetli olarak ortaya çıkarken kronik gastritte belirtiler zaman zaman ve akut gastrite göre daha hafif olarak kendini gösterir.
Gastriti Olan Kişiler Nelere Dikkat Etmeli
- Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durun
- Sigaradan uzak durun
- Alkol ve kafein alımını azaltın
- Gazlı içeklerden kaçının
- Gereksiz ağrı kesici kullanımından kaçının
- Stresi azaltmaya çalışın
- Bol su tüketin
- Probiyotiklere ve lifli gıdalara beslenmenizde daha çok yer açın
- Taze meyve ve sebzeler tüketmeye çalışın
Tedavisi Var Mıdır
Gastrit tedavisinde ilk adım gastrite neden olan faktörlerin tespit edilmesidir. Gastrit tedavisinde ilaç kullanımına geçilmeden önce kötü beslenme alışkanlıkları değiştirilmeli, sigara ve alkol kullanımı sınırlandırılmalıdır. Gastrite sebep olan faktörler ortadan kaldırıldığında midenin iyileşme süreci hızlanmış olur.
Bakteri, virüs gibi enfeksiyon kaynaklı gastritte ise mutlaka doktora danışılmalı, etkili antibiyotikler kullanılarak tedavi edilmelidir.
Stres kaynaklı gastritin tedavisinde mümkün olduğunca stresten uzak durmak, egzersiz, meditasyon gibi aktiviteler yapmak rahatlatıcı olabilir.
Şikayetlerin geçmemesi durumunda mutlaka doktora başvurarak gerekliyse ilaç tedavisine başlanmalıdır.