Sağlık

Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?

Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir? Kışın yaygın olan soğuk algınlığı belirtileri genellikle, enfekte bir kişi hapşırdığında, öksürdüğü zaman ya da burnunu sümkürdüğünde yayılan virüsü içeren burun salgılarının havadaki damlacıklarının solunmasıyla bulaşan rinovirüs gibi yaygın bir virüsle enfeksiyondan 1 ila 3 gün sonra ortaya çıkar.

Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir? Yılın soğuk mevsimlerinde daha sık görülür, çünkü bu dönemde insanların kapalı mekanlarda daha uzun süre kalması ve virüsün bulaşmasına yardımcı olacak şekilde az hava sirkülasyonu olması yaygındır.

Soğuk Algınlığı Belirtileri

Bu rahatsızlığı belirtileri:

  • Şeffaf ve sulu burun akıntısı
  • Yeşilimsi balgam
  • Hapşırma
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük
  • Vücut ağrısı
  • Düşük ateş
  • Genel halsizlik
  • Hafif baş ağrısı

Bu semptomlar genellikle kademeli olarak ortaya çıkar ve yaklaşık 7 ila 10 gün sürer, ancak sigara içen kişilerde daha uzun sürebilir. Ek olarak semptomlarda düzelme olmazsa veya kişinin ateşi 38,5°C’nin üzerindeyse doktora başvurulmalıdır.

Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir
Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir

Grip ve Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark

Esasen grip ve soğuk algınlığı arasındaki temel fark, gripte daha yoğun olan ve birkaç gün sürebilen yüksek ateşi içeren semptomların yoğunluğudur. Soğuk algınlığı durumunda, semptomlar daha hafiftir ve tedavisi daha kolaydır.

Soğuk Algınlığı Belirtileri Nasıl Yok Edilir

Vücudu nemli tutmak, burun salgılarını sıvılaştırmaya ve bunların ortadan kaldırılmasını kolaylaştırmaya yardımcı olmanın yanı sıra, burun akıntısı veya tıkanıklığı giderir. Soğuk algınlığı virüsüyle savaşmaya yardımcı olmak için çok önemlidir. Bu nedenle günde en az 8 bardak bol su veya meyve suları, çaylar, çorbalar veya limonlu ılık su içmelisiniz. Ayrıca, su kaybına neden olabileceğinden kahve veya siyah çay gibi kafeinli içeceklerden ve alkollü içeceklerden kaçınmak önemlidir.

Dinlenme, bağışıklık sisteminin ilgli virüs ile savaşmasına yardımcı olmak amacıyla önemlidir. Bu da kişinin soğuk algınlığından daha çabuk kurtulmasını sağlar ve ayrıca virüsün başkalarına bulaşma şansını azaltmaya yardımcı olur. Ateşiniz, şiddetli öksürüğünüz varsa veya kendinizi uykulu hissediyorsanız işe ya da okula gitmemeniz ve evde dinlenmeniz önerilir.

Nemlendirici veya buharlaştırıcı kullanmak havadaki nemi artırmaya, burun tıkanıklığını ve öksürüğü gidermeye destek olur. Ilık tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz ağrısının rahatsızlığını hafifletmeye ve boğazda kalmış balgamı temizlemeye yardımcı olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu