Sağlık

Adet Düzensizliği Nedir, Nedenleri Nelerdir?

Adet Düzensizliği Nedir, Nedenleri Nelerdir? Kadınların pek çoğu yıl içerisinde 11-13 kez adet döneminden geçebilmektedir. Bu rakama yakın değerler normal olarak kabul edilir. Bu yüzden, adet düzensizliği konusuna sizler için normal durumda bulunan değerlere bakılarak bir değerlendirme yapılmaktadır.

Adet Düzensizliği Nedir, Nedenleri Nelerdir? Sağlıklı olan her kadının ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar olan süre içerisinde düzenli olarak regl dönemi yaşarlar. Adet dönemi, adet görmeye başladıktan hemen sonra, ilk birkaç yıl boyunca düzensizlik görülmektedir. Adetin normal zaman döngüsü içerisinde girebilmesi için, adet görmeyi sağlamış olan hormonların dengelenmesi gerekir.

Aynı durumlardan sonra adetin sona ereceği perimenopoz ve menopoz zamanları öncesinde de geçerli olmaktadır. Peki adet düzensizliği neden olur? İşte merak edilen konuyla ilgili tüm detaylar..

Adet Düzensizliği Nedir, Nedenleri Nelerdir
Adet Düzensizliği Nedir, Nedenleri Nelerdir

Adet Düzensizliği Sebepleri

Adet düzensizliğine pek çok sebep neden olabilmektedir. Bu yüzden, sık sık adet düzensizliği yaşamanız durumunda nedenin kesin olarak belirlenmesi ve uygun tedavinin yapılması için doktora başvurmanız gerekmektedir. Adet düzensizliğine ya da anormalliğine yol açan aşağıdaki neden olabilecek olan durumlar ve hastalıklar dışında, adet görme zamanının tamamen duracağı amenore durumu yer almaktadır. Hamile olmayan, emzirmeyen ya da menopoza girmeyecek olan bayanlarda, 90 günden uzun yaşanan amenore durumu anormal olarak kabul edilebilmektedir. Göğüslerin en iyi şekilde gelişmeye başladıktan hemen sonra 3 yıl içerisinde ya da 15-16 yaşında adet görmeye başlamayanlar bu sorunlar karşılaşmaktadır. Adet düzensizlikleri arasında;

Stres

Aşırı şekilde kilo alma ya da zayıflama, yetersiz olarak beslenme ve düşük kalorili diyet programları, hastalıklar ve günlük hayatı etkileyen değişiklikler düzensizliklere neden olmaktadır.

Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol haplarının büyük bir bölümü östrojen ve progestin hormonlarının bir kombinasyonunu içermektedir. Bu haplar yumurtalık bölgesinin yumurta bırakmasına engel olarak hamileliği önleyebilmektedir. Doğum kontrol hapı kullanabilmek ya da bırakmak adet düzensizliğine sebep olabilmektedir. Adet düzeninin tam olarak sağlanması, hap bırakıldıktan sonra 6 ayı bulmaktadır. Sadece progestin içerek olan doğum kontrol hapı kullananlar adet aralarında kanama yaşamaktadır. Op.Dr. Seval Taşdemir Cevabı: 28-32 gün arası olması düzensizlik değildir. Gayet normaldir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu