Anne-Bebek

Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturmak İçin Yapılması Gerekenler

Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? Bebeklerde uyku, zihinsel ve bedensel gelişim açısından önemlidir. Ebeveynler, çocukların düzenli uyku alması için yoğun çaba sarf etmektedir. Ancak, çeşitli yöntemlerin karşısına çıkması kafa karışıklığına neden olmaktadır.

Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir? Bebeklerde uyku eğitimi, sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak için uygulanabilecek yollar arasındadır. Özellikle, bebeklerin uyku alışkanlıklarının oluşmasına yardımcı olacak yolların uygulanması önemlidir. Peki, bebeklerde uyku düzeni nasıl olmalıdır. İşte ayrıntılar…

Bebeklerde Uyku Düzeni

Yeni doğan sağlıklı bebekler günde ortalama 15-18 saat uyurlar. Ancak, bu sürenin 6 saat kadarı gündüz uykusudur. Prematüre bebekler ise, uyku süreleri normal bebeklere göre daha kısa olabilir ve uyku-uyandırma mekanizmaları daha düzensiz olabilir.

Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturmak İçin Yapılması Gerekenler
Bebeklerde Uyku Düzeni Oluşturmak İçin Yapılması Gerekenler

Yenidoğan sonrası dönemde, bebeklerin gündüz uyku süresi gittikçe azalır ve 6 aylıkken günde ortalama 12-14 saat uyurlar. Ancak, bu sürenin sadece 2-3 saatini gündüz uykusu oluşturur. İlk 4 aydan sonra, bebekler geceleri beslenmek için uyanabilir ancak kısa sürede uykuya dalarlar.

Anne sütü ile beslenen bebekler, diğer besinleri alan bebeklere göre daha sık uyanabilirler. Ancak, bu bebekler uyansalar bile kendi kendilerini yatıştırıp yeniden uykuya dalabilirler. Bu özellik genellikle 3-4 aylıkken ortaya çıkar. Erken çocuklukta, uyku süreleri genellikle 4-5 saattir. 6 aylık bebekler ise geceleri 8-10 saat uyuyabilirler. Ayrıca, sabahla öğlen arasında ve öğleden sonra yaklaşık birer saat uykuya dalarlar.

İlk yıl içinde, bebekler geceleri daha uzun süre uyuma alışkanlığı kazanır. Ancak, 9-11 aylar arasında bir uyanıklık dönemi yaşanabilir. 15 aydan sonra, genellikle bir saatlik bir öğlen uykusu yeterli olur. 4 yaşından sonra ise gündüz uyumazlar. 6-12 aylık bebekler arasında gece uyanmaları %25-50 oranında görülür.

Bebeklerde Uyku Düzeni Neden Oluşur

Bebeğin uyku düzeninde oluşabilecek sorunlar genellikle ana baba ve bebeğin gün içinde aşırı yorgunluğu, stresli durumlar, bebeğin uyutulma alışkanlıkları, ana babaların bebeğin uyku sırasındaki kısa uyanıklık sürelerini yanlış yorumlaması, gece sık beslenmeler ve uzun süreli ilgi gibi nedenlerden kaynaklanır. Ayrıca, yolculuklar ve hastalıklar gibi geçici değişiklikler de önceden oluşan uyku düzenini bozabilir.

Düzelmesi İçin Neler Yapılmalıdır

Bebeğin uyku düzeninde oluşan sorunlar, hastalık etken ise ilk olarak tedavi edilmelidir. Eğer hastalık yoksa, bebeğin uyku düzeninin düzeltilmesi için öneriler arasında; bebeğin gündüz uyku süresinin sınırlandırılması, her zaman kendi karyolasında uyutulması, karyolaya yatırmadan önce uyanık ama uykulu olması, yatağına sakinleştirici bir oyuncak veya sevdiği battaniye konması, bebek ses çıkarır çıkarmaz hemen gitmemek ve uykuya yeniden dalmasına izin verilmesi, uyuturken yapılan alışıldık davranışların yinelenmesi, gece beslenme miktarının ve süresinin azaltılması, bebeğin huzursuz olduğu takdirde yataktan çıkarılmaması, ve hastalık sırasındaki düzen bozulmalarının sürekli olmaması için özen gösterilmesi yer alır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu