Anne-Bebek

Çocuklar İdrar Yolu Enfeksiyonundan Nasıl Korunur?

Çocuklar İdrar Yolu Enfeksiyonundan Nasıl Korunur? Uzmanlar, idrar yolu enfeksiyonlarının öneminden bahsederken, kız çocuklarında daha sık görülmesi ve tedavi edilmezse böbreklerde kalıcı hasarlara yol açabileceği uyarısında bulunmaktadır.

Çocuklar İdrar Yolu Enfeksiyonundan Nasıl Korunur? Hem kız hem de erkek çocuklar için önem taşıdığı vurgulanmakta, korunma yöntemleri hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır. Peki, Çocuklar İdrar Yolu Enfeksiyonundan Nasıl Korunur?

Çocuklar Nasıl Korunmalıdır

İdrar yolu enfeksiyonlarının tanısı için klinik şikayetler ve idrar tahlilleri kullanılır. İdrar tahlilinde beyaz kan hücre sayısının artmış olması ve nitrit, lökosit esteraz gibi tahliller, idrar yolu enfeksiyonunun varlığını destekler. Ancak en kesin tanı yöntemi, idrar kültürüyle etken mikrobun saptanmasıdır.

Tuvalet eğitimi tamamlamış çocuklarda orta akım idrarı ile, daha küçük çocuklarda ise steril poşet, temiz yakalama veya idrar sondası ile idrar kültürü alınır. Poşet idrarla alınan kültürün negatif çıkması idrar yolu enfeksiyonu tanısını yok sayarken, pozitif çıkması halinde diğer yöntemlerle teyit edilmesi gerekir.

Çocuklar İdrar Yolu Enfeksiyonundan Nasıl Korunur
Çocuklar İdrar Yolu Enfeksiyonundan Nasıl Korunur

Uzmanlar, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinin idrar kültür sonucuna göre yapılması gerektiğini vurguluyor. Böylece enfeksiyona neden olan bakterilerin türü belirlenerek, ona en uygun antibiyotik tedavisi uygulanabiliyor. Ayrıca Çökelez, özellikle 3 ay ve altındaki bebeklerde hastaneye yatırarak antibiyotik tedavisi uygulanmasını öneriyor.

Doktorlar, idrar yolu enfeksiyonlarının önemine dikkat çekiyor.2 yaş ve altındaki çocukların ilk ateşli idrar yolu enfeksiyonunda, tekrarlayan enfeksiyonları olanların, büyüme ve gelişme geriliği, yüksek tansiyon, ailelerinde böbrek hastalığı olanların ve uygun antibiyotiğe rağmen tedavi edilemeyen idrar yolu enfeksiyonlarında, görüntüleme yapılmalı ve çocuk nefroloji bölümüne yönlendirilmelidir.

Ayrıca sağlıklı çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarını önlemek için yeterli miktarda sıvı almak, erkek çocuklarda sünnet, kız çocuklarda genital bölge temizliği, pamuklu rahat çamaşırlar, kabızlığın önlenmesi ve idrarın bekletilmemesi önerilir. Ailelere bu yöntemler ayrıntılı olarak anlatılmalıdır. Idrar yolu enfeksiyonları, genellikle kolay tedavi edilebilen ve sık karşılaşılan bir hastalık olmasına rağmen, muayene yaparken belirtilerin gözden kaçmasından dolayı tedavinin gecikmesi önemli hastalıklara yol açabilmektedir. Bu nedenle, unutulmamalıdır ki idrar yolu enfeksiyonlarının ciddiye alınması ve tedaviye zamanında başlanması önemlidir.

Sık Olarak İdrara Çıkma Enfeksiyonun En Büyük Belirtisi

Uzmanlar, erken tedaviye dayalı olarak sık idrara çıkma, yanma, idrar renginde koyulaşma gibi şikayetleri olan çocukların zaman kaybetmeden doktora başvurmasının önemine dikkat çekmektedir. Bu sayede, böbrek hasarının önüne geçmek mümkün olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu