Diyet

Düşük Karbonhidratlı Diyetlerin Faydaları Nelerdir?

Düşük Karbonhidratlı Diyetlerin Faydaları Nelerdir? Düşük karbonhidratlı diyetlerin çeşitli türleri vardır. Adından da anlaşılacağı gibi, bu diyetler, ortalama tüketilen karbonhidrat miktarını kısıtlar. Daha fazla karbonhidrat yemek yerine, düşük karbonhidratlı gıdalar yüksek yağ ve protein içeriği içerir.

Düşük Karbonhidratlı Diyetlerin Faydaları Nelerdir? Karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar sınırlandırılır veya elimine edilir. Düşük karbonhidrat içeriğine sahip gıdalar, sebze ve et gibi düşük karbonhidrat içeriğine sahip olan tüm besinlerdir.

Düşük Karbonhidratlı Diyetler

Diğer moda diyetlerin aksine, düşük karbonhidratlı diyetler kişiye göre ayarlanabilir ve belli bir programları yoktur. Dolayısıyla her diyet yapanın bireysel ihtiyaç ve tercihlerini karşılayacak şekilde uyarlanır. Bunlar herkes için uygun olmayabilirler. İnsan, enerji için karbonhidratlara mutlaka ihtiyaç duyar. Fakat aşırı kilolu insanların kilo vermesine yardımcı olabilirler. Çünkü aşırı kilolular çok karbonhidrat tüketiyorlar. Vücudun bioenerji sisteminde enerji olarak kullanılan ve ilk başvurulan gıdalar karbonhidratlardır.

Düşük karbonhidrat içerikli diyetlerin sizin için doğru olup olmadığından emin değilseniz bu konuda bir araştırma yapmalısınız. Düşük karbonhidratlı diyetler özel ihtiyaçlarınıza ve tercihlerinize göre kişiselleştirilir, bu nedenle diyete başlamadan önce, kim kaç gün yapmış ve ne kadar fayda görmüş araştırabilirsiniz.

Düşük Karbonhidratlı Diyetlerin Faydaları Nelerdir
Düşük Karbonhidratlı Diyetlerin Faydaları Nelerdir

Düşük karbonhidratlı diyetlerin çoğu karbonhidratları kısıtlasa da, vücudunuzun düzgün çalışması için onlara ihtiyacı olduğunu unutmamak önemlidir. Genel olarak, düşük karbonhidratlı diyetler, karbonhidrat miktarını toplam kalori alımınızın yüzde 45’inden daha azıyla sınırlamayı amaçlar. Ayrıca nişastalı kök sebzeleri düşük karbonhidratlı, lif açısından zengin alternatiflerle değiştirmelisiniz.

Lifçe zengin, kalori değeri düşük ve vücudun harcamak için öncelikli olarak başvuracağı besin kaynağı olmayan her yiyecek sizi zayıflatır. Birçok sağlık uzmanı düşük karbonhidratlı diyetleri onaylıyor. Bu diyetler vücudun yağları metabolize etmesine ve ketozise girmesine neden oluyor. Ketonlar sıvı ile birlikte idrar yoluyla atılır. Düşük karbonhidratlı bir diyetin idrar söktürücü etkisi, ilk aşamalarda hızlı kilo kaybına neden olabilir. Ancak düşük karbonhidratlı bir diyetin uzun vadeli faydaları üzerinde detaylı incelemeler yok.

Düşük karbonhidratlı diyetler kilo vermenin yanı sıra kardiyovasküler risk faktörlerini de azaltır. Kepekli tahıllar ve sebzeler tüketmek, karbonhidratları kökünden kesmekten daha iyi bir seçimdir. Düşük karbonhidratlı diyetler kan şekerini ve insülin seviyelerini düşürme eğilimindedir, bu nedenle kronik hastaların, mevcut ilaçlarını ayarlamaları gerekebilir.

Birtakım araştırmalar; düşük karbonhidrat grubunun, kardiyovasküler hastalık ile bağlantılı olan trigliseridleri düşürdüğünü ortaya çıkardı ki bu kalp sağlığı için iyi bir gelişmedir. Az karbonhidrat tüketimi iltihabı kontrol etmeye yardımcı olan ve hücreleri insüline daha duyarlı hale getiren bir hormon olan adiponektin düzeylerini de arttırıyor.

Hamile Kadınlar Karbonhidratları Tam Almalı

Ketojenik diyetin ürünleri olan ketonlar, gelişmekte olan fetüse zararlı olabilir. Hamile olan kadınlar, çok düşük karbonhidratlı diyetlerden veya ketojenik bir diyetten tamamen kaçınmalıdır. Bu diyet; Alzheimer hastalığı ve Parkinson gibi beyin hastalıkları için yararlı olabilir. Kalp krizini önleme açısından da erkekler için, düşük karbonhidrat diyetleri yararlı olabilir çünkü düşük karbonhidratlı diyet yapan erkeklerin kalp krizi ve felç ile bağlantılı bir hormon olan T3 seviyeleri düşmektedir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu