EFT Nedir, Havale Nedir, Arasındaki Farklar Nelerdir?
EFT Nedir, Havale Nedir, Arasındaki Farklar Nelerdir? Havale işlemi yapılıp yapılmadığının anlaşılmasının en kolay yolu paranın gönderileceği hesabın hangi bankaya ait olduğu yeterli olmaktadır.
EFT Nedir, Havale Nedir, Arasındaki Farklar Nelerdir? Bu hesabın paranın gönderildiği hesapla aynı olması halinde gerçekleştirilen işlem havaledir. Diğer bir ifadeyle aynı bankaya ait farklı hesaplar arasında gerçekleştirilecek para transferlerini ifade etmektedir.
Havale Nedir?
IBAN bilgisi, hesap numarası ve hesap sahibinin adı soyadıyla çok kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Havale işlemi bankaların şubeleri, internet veya mobil bankacılık seçenekleri üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. Havale işlemi banka şubeleri haricinde gerçekleştirilmesi halinde haftanın her günü her saatinde gerçekleştirilebilmektedir. Havale işlemi aynı banka bünyesinde farklı hesaplara para transferi olması ne deniyle istenilen zaman diliminde gerçekleştirilebilmektedir.
EFT Nedir?
EFT temel olarak para transferi şeklinde toplum yaşantısına girse de esasen farklı alanlara kullanım olanakları bulunmaktadır. Merkez Bankası dahilinde olan ve ekonomik politikalar arasında yer almaktadır. EFT iki ayrı bankanın arasındaki iki farklı hesap arasında para transferi gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Para transferi gerçekleştirilecek olan hesabın IBAN bilgisi ya da alıcının bankası, şube kodu ve hesap numarası gerekmektedir.
Gerçekleştirilecek olan EFT işlemi bankaların çalışma saatleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Paranın karşı tarafa iletilmesi mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilmektedir. EFT işlemlerinde mesai saatleri göz önünde bulundurulması gerekse de bu değişiklik bankadan bankaya değişkenlik göstermektedir.
EFT İle Havale Arasındaki Farklılıklar
EFT ve havale işlemleri bankacılık işlemlerinde para transferi gerçekleştirebilmek amacıyla kullanılan işlemlerdir. Bu iki işlemin kullanım amacı aynı olsa da bankalardaki anlamı ve işlem kapsamı bakımından birbirlerinden ayrılmaktadırlar.
-Havale işlemi tek bir banka üzerinden farklı hesaplara para transferini ifade ederken EFT işlemi iki farklı bankanın iki farklı hesabına para transferini ifade etmektedir.
-EFT işlemlerinin karşı hesaba geçmesi havale işlemine nazaran daha uzun sürmektedir.
-Havale işleminde bankalar kendi içerisinde gerçekleştirilen işlemlerde ücret talep edilmezken EFT işleminde genellikle ücret talep edilmektedir. Ancak bu durum bankaların politikaları doğrultusunda değişkenlik göstermektedir.
-Havale ücreti EFT ücretine nazaran daha ucuzdur.
-Havalede onay süresi daha kısayken EFT’de daha uzundur.
-Havale işlemleri EFT’ye nazaran daha hızlı hesaba geçmektedir.
-Havale işlemleri 7/24 gerçekleştirilebilirken EFT işlemi mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilmektedir.