Gebelik

Hamilelikte Alınması Gereken Temel Besin Bileşenleri

Hamilelikte Alınması Gereken Temel Besin Bileşenleri Nelerdir? Bir kadının vücudu, hamileliğin 9 ayında, yaşam tarzında değişiklikler gerektiren çok sayıda değişikliğe uğrar.

Hamilelikte Alınması Gereken Temel Besin Bileşenleri Nelerdir? Bebeğin gelişimini ve anne metabolizmasının hızlanmasını desteklemek için hamile kadının beslenme ihtiyacı artar ve hamilelikte alınması gereken bazı besinler ve vitaminler vardır. Bu yazıda hamilelikte alınması gereken temel besin bileşenleri listelendi.

Folik Asit

Folik asit hamilelikte o kadar önemlidir ki, esasen kadın tarafından tüketimine genellikle hamileliğin başlamasından 3 ay önce başlanır. Bebeğin daha sonra merkezi sinir sistemi haline gelecek olan nöral tüpündeki malformasyon riskini azaltmaktan sorumludur. Yutulması gereken günlük miktar yüksektir, bu nedenle diyetin birkaç kez takviyelerle desteklenmesi gerekir. Takviye, nöral tüpün oluşumunun sona erdiği gebeliğin 3. ayına kadar devam eder.

Hamilelikte Alınması Gereken Temel Besin Bileşenleri
Hamilelikte Alınması Gereken Temel Besin Bileşenleri

Kalsiyum

Kalsiyum, hem annede hem de bebekte kemiklerin ve dişlerin oluşumundan ve sağlıklı büyümesinden sorumludur. Ayrıca bebeğin kalp atış hızını kontrol etmeye ve sinir ve kas gelişimine yardımcı olur. Kalsiyum emilimi ve fiksasyonu vücutta dolaşan D vitamini miktarına bağlıdır. Bu vitamin vücut tarafından, esas olarak güneşe maruz kalma sonucu üretilir, ancak bazı yiyeceklerde de (yumurta, yağlı balık) bulunur.

Demir

Hamilelikte alınması gereken temel besin bileşenleri arasındadır. Demir, kırmızı kan hücrelerinin ana molekülü olan hemoglobinde bulunan ve hamilelik sırasında kan hacmini artırmaktan ve anemiyi önlemekten sorumlu olan elementtir. Bu nedenle gebelerde günlük demir ihtiyacı önemli ölçüde artar. Ayrıca bebeğin sinir sisteminin gelişimi için de önemlidir. Eksikliği düşük bebek ağırlığına, prematüriteye ve sinir oluşumu ve organizasyonunda değişikliklere neden olabilir.

Çinko

Çinko, anne vücudunda karbonhidrat ve yağ metabolizması, enerji metabolizması, protein sentezi, DNA metabolizması, hücre bölünmesi, bağışıklık sisteminin işleyişi gibi farklı biyolojik süreçlere katkıda bulunur. Tüm bu süreçler anne sağlığını ve dolayısıyla bebeğin sağlığını korumak için gereklidir.

Magnezyum

Hamilelikte alınması gereken temel besin bileşenleri söz konusu olduğunda magnezyum da öne çıkar. Hamilelik sırasında magnezyum tüketimi, kan basıncında artış, yüzde ve ellerde şişme ve idrarda protein bulunan bir bozukluk olan preeklampsi gelişme riskini azaltır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu