Anne-Bebek

Bebeklerde Pamukçuk (Ağız Yaraları) Sebepleri ve Tedavisi

Bebeklerde Pamukçuk (Ağız Yaraları) Sebepleri ve Tedavisi! Bebeklerde pamukçuk, çocuğunuzun ağzında bulunan bakterilere karşı aşırı duyarlılık göstermesi sonucu oluşur. Bu duruma bademcik enfeksiyonu yada demir, B12 vitamini ve folik asit eksikliği de neden olabilir.

Bebeklerde Pamukçuk (Ağız Yaraları) Sebepleri ve Tedavisi Bebeklerde bulunan pamukçuklar, yetişkin insanlardaki gibi ağız içinde bulunan beyaz kabarcıklardan oluşur ve ağrılıdır. Genelde dil altında ve ağız içi et duvarlarında görülürler. Genel olarak iğne ucu büyüklüğünde olsalar da enfeksiyonun boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Aynı zamanda pamukçuk yaraları genel olarak grup halinde çıkar.

Bebek Ağzında Pamukçuk Neden Olur?

Bir çocuğun pamukçuk yaraları, çocuğun ağzında normal olarak bulunan bakterilere aşırı duyarlılık göstermesi sonucu oluşur. Oluşum başladıktan birkaç gün sonra ülserler beyazımsı lezyonlara yol açarsa, iyileşme sürecinin başlamış olduğu anlamına gelir. Pamukçuk yaralarının bebeklerde yıl boyunca sık sık ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.

Bebeklerde Pamukçuk (Ağız Yaraları) Sebepleri ve Tedavisi
Bebeklerde Pamukçuk (Ağız Yaraları) Sebepleri ve Tedavisi

Ayrıca, bebeğinizde bulunan demir, B12 vitamini ve folik asit eksikliği de pamukçuk oluşmasına neden olur. Bu durumda uzman bir doktordan yapmanız gerekenler hakkında bilgi alabilir yada bu eksikleri karşılayacak ek gıdalarla beslenmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bebeğin Pamukçuk Yaraları Nasıl Tedavi Edilir?

Antibiyotikler ve anti-enflamatuarlar, kullanımlar tek başına bebeklerdeki pamukçuk yaralarını iyileştirmede fayda sağlamayacaktır. Çocuk doktorları genel olarak bir fırçayla bebeğinizin ağzına uygulanacak antiseptik bir çözüm önermektedir. Pamukçuk yaraları ağrılı geçeceğinden dolayı bebeğinizin canı yanacak ve doğal olarak huysuzluk belirtileri gösterecektir. Bu durumda ise uzmanların önerisiyle beraber parasetamol verilebilir.

Pamukçuk yaralarına erken önlem almak yada devamlılığını önlemek adına her beslenmeden sonra çocuğunuzun ağzını temiz tutmanız önemlidir. Dişleri henüz çıkmadıysa su içirerek, dişleri çıktıysa hafif diş fırçası hareketleriyle bu hijyeni sağlayabilirsiniz. Ek olarak, pamukçuk yaralarının iyileşmesini kolaylaştırmak için, çocuğun asidik veya tuzlu yiyecekler yememesini sağlamak gerekir. Meyve ve sebze suları yada taze peynirler gibi yarı sıvı gıdalar birkaç gün boyunca iyileşme sürecinde kullanılabilir.

Tüm önlemlerinize rağmen yaralar iyileşme göstermiyorsa doktora gitme vakti gelmiş demektir. Acil önlem almak için aşağıdaki durumları gözlemlediğiniz zaman derhal doktorunuza başvurun.

  • Çocuğun diş etleri şişerse, kırmızı veya sarı bir renk alırsa.
  • Pamukçuk yaraları 4 veya 5’ten fazlaysa.
  • Çocuğun 38ºC’den fazla ateşi varsa.
  • Kırmızı, yumuşak ve iltihaplı diş etleri varsa.
  • Yeterince beslenemiyorsa.
  • Göz kapaklarında ve cinsel organlarda da pamukçuk yaraları ortaya çıktıysa.
  • Çocuğun durumu kötüleşirse.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu