Anne-Bebek

Çocuklarda Stres Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

Çocuklarda Stres Yönetimi Nasıl Olmalıdır? Günümüzde çocuklar okul, ev ödevleri, arkadaş ilişkileri, spor ve çeşitli faaliyetlerle boğuşurken strese maruz kalıyor. Stres ise çocuklar üzerinde birçok farklı sağlık problemine neden oluyor.

Çocuklarda Stres Yönetimi Nasıl Olmalıdır? Küçük yaşlarda endişe ile tanışan çocuklar, yeme bozuklukları, alt ıslatma, kekeleme gibi ciddi sorunlar da yaşıyorlar. Çocuklarda strese birçok faktör neden olabiliyor. Çocuklarda stresin en yaygın nedeni yoğun bir programa sahip olmak. Günümüzde çocuklar aileleri tarafından birçok farklı kurs ve etkinliğe yönlendiriliyor. Spor, sanat, dans, yüzme gibi birçok aktiviteye zorlanan çocuklar, stres kaynaklı ruhsal ve fiziksel sağlık problemleriyle yüz yüze geliyor.

Çocuklarda Stres Yönetimi Nasıl Olmalıdır
Çocuklarda Stres Yönetimi Nasıl Olmalıdır

Stres Yönetimi

Birçok insan çocukların stresini azaltmak için onların özgür bırakılmaları gerektiğini düşünüyor. Bu yüzden birçok aile, çocuklarını birden fazla aktivite ve kurstan uzak tutuyor. Oysa uzmanlar aynı fikirde değil. Çocukları günümüzün popüler aktivitelerinden uzaklaştırmak, çocuklarda özgüven kaybına yol açabiliyor. Bu yüzden uzmanlara göre çocuklara stresleri ile başa çıkmayı öğretmek gerekiyor. Çocuklar sadece yoğun bir programa maruz kalmaktan değil, ebeveynlerin ayrılması, vefatı, taşınma, hastalık, ebeveynlerinin sağlık problemleri gibi etkenlerden dolayı da strese maruz kalabiliyor. Stres yönetimi ise hem çocukların karşılaştıkları zorluklarla daha iyi mücadele etmelerini sağlıyor hem de onları geleceğe hazırlıyor.

Çocuklarda Stres Yönetimi Nasıl Olmalı?

Çocuklara stres yönetimini öğretmek için uzmanların tavsiye ettiği aşağıdaki ipuçlarından yararlanabilirsiniz:

 

  • Çocuğunuz bir sorun yaşadığında o sorunla yüzleşmesini sağlayın.

 

  • Çocuğunuzun günde en az 8 saat uyumasını sağlayın. Ona uykunun sağlık için gerekli olduğunu anlatın.

 

  • Çocuğunuza endişeli hissettiğinde duygularını ifade etmesini öğretin. Stresli veya endişeli olduğunda nasıl hissettiğini kendisine yüksek sesle söyleyebilir veya yazabilir.

 

  • Çocuğunuz stresli olduğunda ona sakinleşmesini söylemeyin. Bunun yerine, ona sorular sorarak çözüme yönlendirin. Çocuğunuza soracağınız “Nasıl hissediyorsun?” veya “Sence neden böyle hissediyorsun?” gibi sorular onun düşünmesini ve çözüme odaklanmasını sağlar. Bu sayede stres seviyeleri düşer ve rahatlar.

 

  • Çocuğunuza stresli olduğunda olumsuz eleştirilerde bulunmayın. Aynı zamanda siz de stresli olduğunuzda sakin davranarak çocuğunuzda bu davranışın pekişmesini sağlayın.

 

  • Çocuğunuzun stresle başa çıkmasını kolaylaştırmak için ona planlama yapmayı ve organize olmayı öğretin. Çocuğunuza günlük aktivitelerini planlaması için yardımcı olun.

 

  • Çocuğunuz stresli durumlarda beceri gösterdiğinde onu takdir ettiğinizi söyleyerek ödüllendirin.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu